Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 10:43
UPD:10:45

ΑΠΏΛΕΙΕΣ καταγράφει κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών η πλειονότητα των κυριοτέρων χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη μετά τη χθεσινή πτώση των αμερικανικών blue chips.

Αρνητικά επιδρά στην ψυχολογία των επενδυτών και η εκ νέου ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/30/624036.htm που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους "Financial Times", αρκετοί επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν πρόσφατα κέρδη λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την απόφαση που θα λάβει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο θέμα των επιτοκίων.

Η αβεβαιότητα έχει να κάνει κυρίως με το ύψος της αναμενόμενης μείωσης, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής την ερχόμενη Πέμπτη.

Βασιζόμενη στις προβλέψεις της για σταθερή μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κάτω του 2% - σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σήμερα ύφεση που χαρακτηρίζει τις οικονομίες της ΟΝΕ - η Dresdner Bank αναφέρει σε έκθεσή της ότι συντρέχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μείωση κατά τουλάχιστον 0,25 εκατοστιαίες μονάδες των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο ότι ενδεχόμενη περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δεν είναι ικανή να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία παρουσιάζει ανησυχητική στασιμότητα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 7.000 άτομα φθάνοντας τα 2,51 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 9,3%.

Στις 10:30 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.057 μονάδες μειωμένος κατά 0,65%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.951,5 μονάδες με απώλειες 0,59% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 4.643,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,45%.

Αντιθέτως, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,68% και έχει φθάσει τις 2.926,38 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται ο κλάδος των ασφαλειών με τη μετοχή της Axa να υποχωρεί κατά 2%. Ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος αντλεί περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων του από την αμερικανική αγορά. Ανάλογες απώλειες καταγράφει και η μετοχή της ομοειδούς ολλανδικής εταιρείας Aegon.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα