Υπέρ της ελεύθερης διαμόρφωσης των ισοτιμιών το G7

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 12:49

Τη δέσμευση των χωρών στην ελεύθερη διαμόρφωση των ισοτιμιών στην αγορά επανέλαβε με σημερινή του ανακοίνωση το G7, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι εντεινόμενες ανησυχίες για επικείμενο «συναλλαγματικό πόλεμο».

«Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G7 επιβεβαιώνουμε τη μακροχρόνια δέσμευσή μας έναντι του [ελεύθερου] καθορισμού των ισοτιμιών στην αγορά και στη στενή συνεργασία όσον αφορά στις συναλλαγματικές πολιτικές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους απεσταλμένους του G7, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της  Ιταλίας και του Καναδά, «οι υπερβολικές διακυμάνσεις και οι έντονες μεταβολές στις ισοτιμίες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Τις ανησυχίες περί κλιμάκωση των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο με αφορμή τις ισοτιμίες έχει τροφοδοτήσει η στάση της νεοεκλεγείσας  ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία ασκεί πιέσεις για επιθετική ποσοτική χαλάρωση με στόχο την εξασθένιση του γεν για τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, χαιρέτησε την ανακοίνωση, η οποία αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει το Τόκιο δεν αποσκοπούν στη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως δήλωσε.  «Είναι σημαντικό για εμάς ότι [το G7] αναγνωρίζει πως τα μέτρα που έχουμε λάβει για καταπολέμηση του αποπληθωρισμού δεν αποσκοπούν στην άσκηση επιρροής στις συναλλαγματικές αγορές», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Λαέλ Μπρέιναρντ, τόνισε ότι οι πολιτικές με στόχο την εξασθένιση των νομισμάτων θα πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο, επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ προς στις πολιτικές της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, κάτι που ερμηνεύτηκε από την αγορά ως ανοχή των ΗΠΑ προς την εξασθένηση του γεν.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα