Υπαρκτοί κίνδυνοι για αποκλίσεις

ΓΝΩΜΗ
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 07:00
REUTERS/MAL LANGSDON

Με στοιχεία που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι δημοσιονομικές στρατηγικές, θα πρέπει να πληρούν απαρέγκλιτα όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.

Θετική, ως προς το τελικό αποτέλεσμα, ήταν η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, καθώς υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα που είναι το ζητούμενο της δημοσιονομικής διαχείρισης, για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή δεν προδικάζει, σε καμία περίπτωση, το αποτέλεσμα για ολόκληρο το χρόνο, καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι αποκλίσεων από τους στόχους και αστάθμητοι παράγοντες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις.

Η χώρα μας θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έναντι της τρόικας, αλλά και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τις αλλαγές των συνθηκών που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα δύο περασμένα έτη. Με στοιχεία που ισχύουν, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι δημοσιονομικές στρατηγικές, θα πρέπει να πληρούν απαρέγκλιτα όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.

Με βάση τις νέες συνθήκες οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τήρηση των χρονικών ορίων για διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα τροποποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2013, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές προσπάθειες που θα επιτρέψουν στο ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί σε επίπεδο κάτω από την τιμή αναφοράς 3% του ΑΕΠ κατά διατηρήσιμο τρόπο.

Πράγματι, η συμμόρφωση προς τους συμφωνημένους ονομαστικούς δημοσιονομικούς στόχους σταθεροποιεί σημαντικά τις προσδοκίες που αφορούν την επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, επισημαίνεται σε σχετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγχρόνως, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει περιθώρια για τις χώρες που υπόκεινται σε μη αναμενόμενη, παρατεταμένη περίοδο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι αναγκαία, προκειμένου η χώρα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα που αφορούν και την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Και αυτό γιατί οι χρηματοδοτήσεις του νέου πακέτου της περιόδου 2014-2020, συνδέονται για πρώτη φορά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί πλέον να τροποποιεί εθνικά προγράμματα ή ακόμη και να αναστέλλει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς μια χώρα στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα κράτος - μέλος δεν συμμορφώνεται με τα ειδικά μέτρα για τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών ή του υπερβολικού ελλείμματος.

Δημιουργούνται πλέον νέα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τα οποία όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν. Η τήρηση από πλευράς της Ελλάδας των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα οδηγήσουν σύντομα τη χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης, όπως προβλέπεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η πρόοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια θα γίνει ταχύτερη εάν η οικονομία εξέλθει από τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Δ. ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα