Συγχωνεύονται ΕΛ.ΠΕ. και Πετρόλα

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 17:29
UPD:18:21

Η εταιρία Πετρόλα Ελλάς ΑΕΒΕ («Πετρόλα») ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο κύριος μέτοχός της, Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., έχει συμφωνήσει με το Ελληνικό Δημόσιο, ως κύριο μέτοχο της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., την αγορά ποσοστού 16,65% περίπου των μετοχών της Ελληνικά Πετρέλαια και τη συγχώνευση των δύο εταιριών με απορρόφηση της Πετρόλα από την Ελληνικά Πετρέλαια.

Η συμφωνία καταρτίσθηκε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Ελληνικά Πετρέλαια σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 2000/1991 και 3049/2002. Η συγχώνευση θα διεκπεραιωθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμοδίων εταιρικών οργάνων.

Ως μέσο αποκρατικοποίησης, η συγχώνευση υπόκειται επίσης στις ειδικές ρυθμίσεις και διαδικασίες που εφαρμόζονται στην αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Η σχέση ανταλλαγής θα βασίζεται στη σχέση αξιών της Ελληνικά Πετρέλαια προς την Πετρόλα ίση προς 5,36 περίπου, που προσδιορίσθηκε, ως δίκαιη και λογική, με αναφορά προς τις μέσες τιμές των αντιστοίχων μετοχών του δωδεκαμήνου που έληξε την 29.5.2003.

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται η αναπροσαρμογή της αρχικής σχέσης αξιών, εάν απαιτηθεί, έτσι ώστε η σχέση ανταλλαγής που θα εφαρμοσθεί στη συγχώνευση να είναι δίκαιη και εύλογη για τους μετόχους και των δύο εταιριών σύμφωνα και με τις εκθέσεις που θα συνταχθούν από ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους προς αυτό το σκοπό. Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Επενδυτή προβλέπει περαιτέρω ότι το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο της διοίκησης της Ελληνικά Πετρέλαια.

Επιπροσθέτως, ο Επενδυτής και το Δημόσιο έχουν αντίστοιχο δικαίωμα προτίμησης σε ορισμένες περιπτώσεις διάθεσης μετοχών εκτός δημόσιας εγγραφής ή σε θεσμικούς επενδυτές με βιβλίο προσφορών. Η ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών προβλέπεται να γίνει το συντομότερο δυνατό και η διοίκηση της Πετρόλα έχει συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την έγκριση της διαδικασίας συγχώνευσης και την άμεση προώθηση των σχετικών ενεργειών.

Η συγχώνευση των εταιριών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πετρόλα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει ιδιαίτερα την παρουσία της εταιρίας που θα προκύψει στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή αγορά και θα προωθήσει αποφασιστικά τα επιχειρηματικά σχέδιά της. Προκύπτουν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, εξ αυτού σημαντικά οφέλη για τους μετόχους των δύο εταιριών, τους εργαζομένους, το καταναλωτικό κοινό και γενικότερα την εθνική οικονομία.

Ειδικότερα εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές συνέργιες στους ακόλουθους τομείς:

1. Στη προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων.

2. Στις λειτουργία των διυλιστηρίων.

3. Στα επενδυτικά προγράμματα σε μονάδες παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους.

4. Στα χρηματοοικονομικά. Το μέγεθος της εταιρίας που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στις διεθνείς της δραστηριότητες.

Οξύτατη αντίδραση Β.Βαρδινογιάννη

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Μότορ Οϊλ Βαρδής Βαρδινογιάννης με αφορμή την εντεινόμενη φημολογία περί συγχώνευσης των εταιρειών Πετρόλα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω φήμες, ο κ. Βαρδινογιάννης δήλωσε: «Είναι θέμα πολιτικό, όχι επιχειρηματικό. Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, εάν κάνουν ιδιωτικοποιήσεις ή κρατικοποιήσεις».

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Βαρδινογιάννης, είναι για ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο πολλές φορές μας εκπλήσσει και αναγγέλλει κρατικοποιήσεις. Λίγο αργότερα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Ή υπάρχει κυβέρνηση ή όχι».

Επισήμανε επίσης ότι ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ Πετρόλα και ΕΛ.ΠΕ. δημιουργεί μονοπώλιο και ότι το θέμα αφορά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Ουδείς επιχειρηματικός όμιλος έχει τη δυνατότητα να υπαγορεύει στα πολιτικά κόμματα. Θεωρώ ότι τα κόμματα είναι ανεξάρτητα».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα