Βενεζουέλα: Υποτίμηση του νομίσματος κατά 32%

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 16:32

Σε υποτίμηση του νομίσματός της έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 32% προχώρησε η Βενεζουέλα, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της, τη στιγμή που στην Ευρώπη έχει «ανάψει» η συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Βάσει της ευρέως αναμενόμενης αυτής απόφασης, η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της χώρας θα ανέρχεται σε 4,3 με 6,3 μπολιβάρ ανά δολάριο.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά την επιστροφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νίκολας Μαντούρο από την Κούβα, όπου, όπως είπε, έλαβε οδηγίες από τον πρόεδρο Τσάβες σχετικά με την οικονομία.

Πρόκειται για την πέμπτη υποτίμηση του μπολιβάρ από τότε που η κυβέρνηση Τσάβες άρχισε να ελέγχει την ισοτιμία του νομίσματος, το 2003. Η προηγούμενη υποτίμηση είχε γίνει το 2010.

Η απόφαση ελήφθη την ώρα που στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καλά κρατεί η διαμάχη Γαλλίας – Γερμανίας για το ισχυρό ευρώ. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει απευθύνει έκκληση προς τις υπόλοιπες χώρες - μέλη να καταλήξουν σε ένα «ρεαλιστικό», μεσοπρόθεσμο στόχο για την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος, προειδοποιώντας ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια συναλλαγματική πολιτική.

Οι εκκλήσεις όμως της Γαλλίας «σκοντάφτουν» στην άκαμπτη στάση της Γερμανίας, που τάσσεται κατά των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα