Μοσκοβισί: Στο Eurogroup το ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Απαιτείται συντονισμός για το ευρώ
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 15:00

Οι χώρες της Ευρωζώνης χρειάζεται να συνεργαστούν στενότερα στις συναλλαγματικές πολιτικές, υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως το θέμα θα συζητηθεί αργότερα σήμερα στο Eurogroup.

«Θα έχουμε μια συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το ευρώ έχει ανατιμηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες… για θετικούς λόγους, επειδή επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη», είπε ο Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους.

«Θα πρέπει να έχουμε – επέμεινα ο ίδιος να γίνει αυτή η συζήτηση – μια συντονισμένη προσέγγιση που θα μας επιτρέψει να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της σταθερότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ειδικά εντός του G20», πρόσθεσε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Επεσήμανε δε πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από το κλίμα ή από τις φημολογίες στην αγορά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Π. Μοσκοβισί στη σύνοδο του Eurogroup

Δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Eurogroup

Συντονισμό των συναλλαγματικών πολιτικών ζητεί ο Όλι Ρεν

Οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί ήταν στο αντίστοιχο μήκος κύματος με εκείνες που έκανε το Σάββατο ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος ζήτησε καλύτερο συντονισμό των συναλλαγματικών πολιτικών σε διεθνές επίπεδο, για την αποφυγή πιθανώς καταστροφικών συνεπειών στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Αναγνωρίζω τον κίνδυνο μιας ανταγωνιστικής υποτίμησης. Προειδοποιήσαμε πρόσφατα την ιαπωνική κυβέρνηση σχετικά με τα αντίστοιχα βήματα προς την υποτίμηση του γεν», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil.

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα προκειμένου να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο», ανέφερε, προσθέτοντας πως γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός εντός του G7, του G20 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, ένα ισχυρότερο ευρώ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρωζώνης. Αντιθέτως, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα αποδεικνύονταν πιο ανθεκτικές. «Αλλά οι νότιες χώρες θα είχαν προβλήματα με τις εξαγωγές τους σε άλλα μέρη του κόσμου», εξήγησε.

Οι δηλώσεις Ρεν ήρθαν τη στιγμή που «φουντώνει» η διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών από την άνοδο του ευρώ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα