Κέρδη σε Ν.Υ. και Ευρώπη

Θετικό κλείσιμο για τρίτο συνεχόμενο μήνα
Σάββατο, 31 Μαΐου 2003 00:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μετοχικές τιμές να κινούνται προς ένα ακόμη θετικό κλείσιμο μηνός, καθώς οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» σε ισχυροποίηση της οικονομίας.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq αναμενόταν να κλείσει ανοδικά τον Ιούνιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ενώ ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονταν στο δρόμο να κλείσουν ανοδικά για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Μεταποίηση

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν και τα θετικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα του δείκτη του Σικάγο για τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία παρατηρήθηκε αύξηση το Μάιο για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα σε θετική περιοχή, καθώς η υποχώρηση του ευρώ τόνωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές αυτοκινήτων, ενώ συγχρόνως η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε στατιστικά στοιχεία που έφερναν πιο κοντά την προοπτική ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,1% και 0,77% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει κέρδη της τάξης του 3% σε εβδομαδιαία βάση και να κινείται πλέον κοντά στο άνω άκρο των ορίων διακύμανσης (780-840 μονάδες).

Από τα εθνικά χρηματιστήρια, μόνο το Λονδίνο έχασε έδαφος, αντανακλώντας τις απώλειες των μετοχών GlaxoSmithKlein, BP.

Αντιπληθωρισμός

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως οι πρόσφατοι φόβοι για αντιπληθωρισμό υποχώρησαν κάπως, ωστόσο προέβλεψαν πως η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της κατάστασης στην αγορά θα είναι σταδιακή.

«Τα αμερικανικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως η ανάκαμψη βρίσκεται καθ' οδόν, αλλά δεν πρόκειται για εκρηκτική ανάπτυξη», εξήγησε ο Κεν Γουότρετ, αναλυτής στην BNP Paribas.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Volkswagen, ASML (+7,4%), Infineon (+6,7%), Bayer (+3,6%), Aventis (+2,6%), EADS (+4,6%).

Νωρίτερα στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κρατηθεί κοντά στο επίπεδο αντίστασης των 8.500 μονάδων, υποστηριζόμενος από τις κυβερνητικές δηλώσεις υπέρ ενός ασθενέστερου γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα