Ν. Χριστοδουλάκης: Γιατί είπε «ναι» στη συγχώνευση ΕΛ.ΠΕ.-Πετρόλα η κυβέρνηση

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 10:47

Για τέσσερις λόγους συμφώνησε η κυβέρνηση στο «γάμο» των Ελληνικών Πετρελαίων με την Πετρόλα του ομίλου Λάτση, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα μειωθεί το κόστος διύλισης και διάθεσης των καυσίμων, η νέα εταιρεία λόγω του μεγέθους της θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης και δεν παραβιάζονται οι κανόνες ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του «θιγόμενου» ομίλου, δηλαδή της Μότορ Οϊλ, ο πρόεδρός της, Βαρδής Βαρδινογιάννης, συνεχίζει να θεωρεί ως εχθρική κίνηση προς την εταιρεία του τη συγχώνευση των δύο πετρελαϊκών εταιρειών.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», ο κ. Βαρδινογιάννης είχε προσπαθήσει πριν από περίπου ένα μήνα να αποτρέψει την προοπτική συγχώνευσης των δύο εταιρειών, προτείνοντας σχήμα συνεργασίας ΕΛ.ΠΕ. με Μότορ -Οϊλ και με στόχο τον έλεγχο της Πετρόλα, ώστε το δυναμικό της, τόσο στην παραγωγή όσο και στην αποθήκευση, να περνούσε αναλογικά υπό τον έλεγχο των δύο εταιρειών και έτσι να διατηρούνταν τα μερίδια των δύο στην αγορά.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν είχε την κάλυψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο επεδίωκε στο όλο σχέδιο να περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Ν», ο Ελληνας μεγαλοεπιχειρηματίας θα ξεκινήσει κύκλο ενημέρωσης των κομμάτων και της ηγεσίας της κυβέρνησης, για τις επιπτώσεις που θα έχει στον ανταγωνισμό μέσα στην εγχώρια αγορά, ο γάμος της χρονιάς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ
  • ΜΟΗ



Σχολιασμένα