Επέκταση του μεταποιητικού τομέα τον Μάιο

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 12:43
UPD:12:54

Βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον τομέα της ελληνικής μεταποίησης το Μάιο καταδεικνύει η μηνιαία έρευνα της NTC Research μετά από έρευνα σε περίπου 300 επιχειρήσεις.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 52,2 μονάδες – στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους – έναντι 49,1 μονάδων τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ύφεση και την ανάπτυξη.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή του τομέα της ελληνικής μεταποίησης επεκτάθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το Μάιο και κατέγραψε ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ως κύριους λόγους για την επέκταση της παραγωγής οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν την αύξηση του όγκου των νέων παραγγελιών που πραγματοποιήθηκαν στις μονάδες τους, όπως επίσης την εισαγωγή νέων προϊόντων.

Επιπροσθέτως, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι η αποκατάσταση των αποθεμάτων των ετοίμων προϊόντων συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής.

Μετά από δύο μήνες συρρίκνωσης, το Μάιο καταγράφηκε ισχυρός ρυθμός επέκτασης των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και στις αυξημένες διαφημιστικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγικές παραγγελίες κατέγραψαν τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης σε έντεκα μήνες. Ορισμένες εταιρείες του πάνελ ανέφεραν ότι η αυξανόμενη ζήτηση από χώρες εκτός Ε.Ε. έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές παραγγελίες του Μαΐου.

Παρά την επέκταση της αγοραστικής δραστηριότητας, ο χρόνος παράδοσης των προμηθειών μειώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα το Μάιο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.

Τέλος, τα επίπεδα της απασχόλησης στις εταιρείες του πάνελ επεκτάθηκαν το Μάιο για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2002, αν και ο ρυθμός επέκτασης ήταν οριακός. Οι εταιρείες που προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα συνέδεσαν την αύξηση αυτή με τις υψηλότερες απαιτήσεις της παραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα