Αυξήθηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 18:55

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αναρριχήθηκαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η νέα άνοδος αποδόθηκε στην περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/02/629765.htm , που ευνοεί τους ευρωπαίους εξαγωγείς, στο θετικό κλίμα στη Wall Street και στα ικανοποιητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ISM, ο οποίος καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης των ΗΠΑ, διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 49,4 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 45,4 μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στις 48 μονάδες το Μάιο.

Παρέμεινε ωστόσο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ύφεση και την ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου.

«Τα στοιχεία ήταν καλύτερα απ΄ ό,τι περιμέναμε, αν και η σημαντική άνοδος του δείκτη PMI Σικάγου την Παρασκευή είχε γεννήσει προσδοκίες ότι ο δείκτης ISM θα ξεπερνούσε το επίπεδο των 50 μονάδων», δήλωσε στο Reuters οικονομολόγος της CIC.

«Ωστόσο, ακόμη και αυτή η βελτίωση ενισχύει τις πιθανότητες για ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο», πρόσθεσε.

«Σχεδόν όλες οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στο δείκτη DJ Stoxx 50 αναμένεται να επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα σημειωθεί αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων της AIG Private Bank στη Ζυρίχη.

Επιπλέον, τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/02/629770.htm ενισχύουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ κατά 0,50% την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.129,3 μονάδες αυξημένος κατά 2,01%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.048,32 μονάδες με κέρδη 1,89%, ενώ στη Φρανκφούρτη, σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,52% έχοντας φθάσει τις 3.057,97 μονάδες.

Η μετοχή της Munich Re σημειώνει άνοδο της τάξεως του 2,92%. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι καθαρές ζημίες του γερμανικού αντασφαλιστικού ομίλου ήταν στο πρώτο τρίμηνο μεγαλύτερες των αναμενόμενων φθάνοντας τα 238 εκατ. ευρώ, λόγω δαπανών ύψους 2,3 δισ. ευρώ για διαγαφή αξιών που σχετίζονται με επενδύσεις της σε μετοχικούς τίτλους. Ωστόσο, ο δείκτης της κερδοφορίας του πυρήνα των δραστηριοτήτων του στον τομέα των αντασφαλειών ήταν 96,8%.

Αξιόλογα κέρδη (3,74%) καταγράφει επίσης η μετοχή του υπ' αριθμόν δύο γερμανικού τραπεζικού ομίλου HVB στον απόηχο δημοσιεύματος των “Financial Times”, το οποίο υποστηρίζει πως η Citigroup κατέθεσε προσφορά για τη Norisbank (δραστηριότητες της HVB στον τομέα της καταναλωτικής πίστης).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα