Ryanair Holdings Plc : Αύξηση 35% των καθαρών κερδών το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 10:38
UPD:10:40

Αύξηση 35% των καθαρών της κερδών εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η υπ'αριθμόν δύο αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, Ryanair Holdings Plc, μετά την περαιτέρω μείωση της τιμής των εισιτηρίων προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ταξιδιώτες.

Τα καθαρά της κέρδη το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, αυξήθηκαν σε 45,3 εκατ. ευρώ (53,2 εκατ. δολ.) ή 5,9 σεντς ανά μετοχή από 33,5 εκατ. ευρώ ή 4,4 σεντς ανά μετοχή που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 33%, φθάνοντας στα 192 εκατ. ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε άλλη μία καλή χρονιά στην Ryanair, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εισπράξουμε την αύξηση της επιβατικής κίνησης», ανέφερε ο επικεφαλής της, Michael O'Leary, σε γραπτή του δήλωση.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Δουβλίνο, προσθέτει αεροσκάφη στον στόλο της και επεκτείνει το δίκτυο των δρομολογίων της και τις βάσεις της στα ανά τον κόσμο αεροδρόμια, με απώτερο σκοπό να καταστεί η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη.

Ο O'Leary σκοπεύει να περάσει μπροστά από την ανταγωνίστρια EasyJet Plc, που είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, αυξάνοντας τον αριθμό των επιβατών κατά το τρέχον έτος σε ποσοστό 50%, μετά την εξαγορά του τμήματος της KLM Royal Dutch Airlines, NV Buzz.

Τα καθαρά κέρδη της Ryanair το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 59%, φθάνοντας στα 239 εκατ. ευρώ ή 31,24 σεντς ανά μετοχή, από 150 εκατ. ευρώ ή 20,32 σεντς ανά μετοχή που ήταν κατά την προηγούμενο από αυτό το δωδεκάμηνο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 35%, φθάνοντας στα 843 εκατ. ευρώ.

Ο O'Leary είπε επίσης ότι ο αριθμός των επιβατών τον Μάϊο αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 53% σε σύγκριση με τον Μάϊο του 2002. Οι επιβάτες αυξήθηκαν σε 15,7 εκατ. τη χρήση του 2003, καθώς οι τιμές των εισιτηρίων μειώθηκαν 6% και η επιβατική κίνηση αυξήθηκε 46% το τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας στα τέσσερα εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ryanair, το κόστος υποχώρησε 13% πέρυσι, κάτι το οποίο βοήθησε στην αύξηση των κερδών. Επίσης ανέφερε ότι η ρευστότητα της εταιρείας ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ και πως σκοπεύει να επενδύσει στην εταιρεία περισσότερα και να μειώσει περαιτέρω τις τιμές, τουλάχιστον κατά 10% φέτος.

Η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τουλάχιστον 40 νέα αεροδρόμια στον κόσμο για νέα δρομολόγια και συζητά με τις διοικήσεις εννέα άλλων, τα οποία έχουν προοπτική ανάπτυξης μέσα στην ερχόμενη πενταετία.

Ο O'Leary εκτιμά ότι η Ryanair θα μεταφέρει περισσότερους από 30 εκατ. επιβάτες διεθνώς σε ετήσια βάση μέσα στην ερχόμενη τριετία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα