Γαλλία : Λιγότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές τον Μάϊο

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 11:45
UPD:11:50

Λιγότερο απαισιόδοξοι, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εμφανίστηκαν το Μάϊο οι Γάλλοι καταναλωτές καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου «διασκέδασε» τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις στην υπ' αριθμόν δύο οικονομία της ευρωζώνης.

Η έκθεση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Isee, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξε ότι σύμφωνα με την έρευνα σε 2.000 καταναλωτές ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γάλλων καταναλωτών ανήλθε το Μάϊο στο -27 από -29 τον Απρίλιο του 2003. Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων που είχαν ρωτηθεί από το Bloomberg έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στο -28.

Ο δείκτης είχε υποχωρήσει, κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της έντασης πριν την έναρξη των αμερικανοβρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, στο -32, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1996.

Οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές είχαν εκτιναχθεί τότε σε ζενίθ δωδεκαετίας λόγω ανησυχιών για κίνδυνο διακοπής της προμήθευσης της αγοράς με πετρέλαιο. Οπως σημειώνει το Bloomberg, ο δείκτης που αποτυπώνει το πώς οι καταναλωτές έβλεπαν τον πληθερισμό τους προηγούμενους μήνες έδειξε, για πρώτη φορά στο τελευταίο δεκαπεντάμηνο, ότι η πλειονότητα εξ αυτών παρακολουθούσε τις τιμές του πετρελαίου.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για την αύξηση της ανεργίας εξακολουθούν να υφίστανται όπως έδειξε ο δείκτης που αποτυπώνει τις μελλοντικές προσδοκίες για την απασχόληση: Ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, στο 79 κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου του 2003. Η διαμόρφωση του σχετικού δείκτη το Μάρτιο έδειξε ότι ο μεγαλύτερος από τον Ιούνιο του 1993 αριθμός ερωτηθέντων ανέμενε αύξηση της ανεργίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα