Το τελικό ανακοινωθέν του G8 στο Εβιάν

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 11:55

Οι συνθήκες για μία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχουν διαμορφωθεί, εκτιμούν οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ, εκφράζοντας την πεποίθηση στη δυναμική της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών τους, σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής του Εβιάν, στο οποίο ωστόσο δεν γίνεται αναφορά στην πτώση του δολαρίου.

Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δηλώνουν ότι αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Συρία και τον Λίβανο, ενώ τάσσονται υπέρ ενός «πλήρως κυρίαρχου, σταθερού και δημοκρατικού» Ιράκ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τώρα πρέπει να οικοδομηθεί η ειρήνη και να προχωρήσει η ανοικοδόμηση» της χώρας.

«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την αποδοχή του «οδικού χάρτη» από τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ και διατυπώσαμε την από κοινού αποφασιστικότητά μας να υποστηριχθεί η εφαρμογή του.

Οι συζητήσεις έδειξαν πόσο είναι επιθυμητό μία συνολική ειρηνική διευθέτηση να περιλαμβάνει τη Συρία και τον Λίβανο», αναφέρουν οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.

«Κοινός μας στόχος είναι η οικοδόμηση ενός Ιράκ απολύτως κυρίαρχου, σταθερού και δημοκρατικού, το οποίο θα βρίσκεται σε ειρήνη με τις γειτονικές του χώρες και θα είναι προσηλωμένο στον δρόμο της προόδου. Συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι πρέπει τώρα να εδραιωθεί η ειρήνη και να αρχίσει η ανοικοδόμηση του Ιράκ», αναφέρεται στο κείμενο

Η Ομάδα των Οκτώ «χαιρετίζει την ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένω Εθνών», με την οποία αίρονται οι διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ, καθώς και η αναγγελία από τον ΟΗΕ της έναρξης προπαρασκευαστικής διαδικασίας για τη σύγκληση διάσκεψης με θέμα την ανοικοδόμηση του Ιράκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα