Διεκόπη το ανοδικό σερί στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 18:57
UPD:19:01

ΠΤΩΣΗ για πρώτη φορά μετά από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές. Oι απώλειες περιορίστηκαν ωστόσο προς το τέλος των συναλλαγών κυρίως λόγω της ανάκαμψης που παρουσιάζει η Wall Street.

Αφορμές για την εκδήλωση ρευστοποιήσεων αποτέλεσαν ορισμένες αποθαρρυντικές εταιρικές ανακοινώσεις καθώς και η είδηση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ερευνά τις λογιστικές πρακτικές της IBM για τη χρονική περίοδο 2000-2001.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.115,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,33% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.039,41 μονάδες με απώλειες 29%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,73%, στις 3.042,12 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (5,2%) κατέγραψε η μετοχή της Alcatel. Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων 1 δισ. ευρώ μετατρέψιμων σε μετοχές του.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Barclays στον απόηχο της είδησης ότι τα καθαρά κέρδη της βρετανικής τράπεζας μειώθηκαν στην περυσινή χρήση για πρώτη φορά από το 1997. Η μετοχική της τιμή υποχώρησε κατά 1,70%.

Μεγαλύτερη πτώση (2,75%) σημείωσε η μετοχή της κορυφαίας ισπανικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας Endesa, καθώς η ισπανική τράπεζα La Caixa ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων 865 εκατ. ευρώ μετατρέψιμων σε μετοχές της πρώτης.

Πτωτικά κινείται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και η μετοχή του αντασφαλιστικού ομίλου Munich Re μετά την υποβάθμισή της από τη Morgan Stanley. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ζημίες ύψους 238 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/03/630293.htm .

Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται τώρα στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης, προκειμένου να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι η οικονομική ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο παρέμεινε εξασθενημένη, ενώ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες.

Επισήμανε ωστόσο ότι το κόστος δανεισμού συντελεί ήδη στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και προέβη στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα