Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2003 10:03

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο μετά τη σημαντική χθεσινή άνοδο της Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Dow Jones αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2002 ξεπερνώντας το φράγμα των 9.000 μονάδων.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,16% κλείνοντας στις 8.657,23 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 8.685,55.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 859,21 μονάδες – στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι μηνών - αυξημένος κατά 0,97%. Πρόκειται για την έβδομη διαδοχική άνοδο του παραπάνω δείκτη, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2001.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας μετά τη χθεσινή άνοδο του Nasdaq κατά 1,94%. Οι μετοχές των εταιρειών Advantest και Tokyo Electron ενισχύθηκαν κατά 3,73% και 2,64% αντιστοίχως.

Από τον κλάδο των τραπεζών ξεχώρισε η μετοχή της UFJ Holdings κλείνοντας με σημαντική άνοδο κατά 6,03%.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές των ιαπώνων εξαγωγέων μετά από νέες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Ο τίτλος της Toyota ενισχύθηκε κατά 1,37%.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της ιαπωνικής οικονομίας, ο βασικός οικονομικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 33,3 μονάδες έναντι 27,3 μονάδων το Μάρτιο. Η άνοδος αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο παραπάνω δείκτης παρέμεινε ωστόσο για δεύτερο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως ένδειξη επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών κατά τους επόμενους μήνες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέδωσε χθες στην ιαπωνική κυβέρνηση αυστηρή προειδοποίηση για διευθέτηση των προβλημάτων της ιαπωνικής οικονομίας. Στα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών, προκειμένου να συγκρατηθεί το διευρυνόμενο χρέος της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα