Γερμανία : Μείωση του αριθμού των ανέργων τον Μάϊο

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2003 12:08

Μείωση των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση Σρέντερ μετά από την είσοδο της χώρας σε τεχνική φάση ύφεσης, τους φόβους για αντιπληθωρισμό και την διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος, σηματοδοτεί η βελτίωση των στοιχείων για την ανεργία που σημειώθηκε το Μάϊο στην υπ' αριθμόν ένα αγορά εργασίας της ευρωζώνης.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των Γερμανών ανέργων, σε μη εποχικά προασαρμοσμένη βάση, στοιχεία τα οποία έχουν ιδιαίτερα πολιτική βαρύτητα στη Γερμανία, υποχώρησε τον Μάϊο κατά 152.800 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2003, ανερχόμενος σε 4.342.400 ανέργους.

Το ποσοστό ανεργίας σημείωσε πτώση, σε αυτή τη βάση, στο 10,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, από 10,8% ένα μήνα νωρίτερα, αλλά διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για το μήνα Μάϊο από την επανένωση, το 1990, των δύο Γερμανιών. Ο αριθμός των ανέργων ήταν κατά 396.000 ανέργους πάνω από τα επίπεδα του Μαϊου του 2002.

Η αναδίπλωση αυτή δίνει τέλος σε μια συνεχή τάση αύξησης της ανεργίας που παρατηρήθηκε από το φθινόπωρο του 2002 μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, που θεωρούνται πλέον αξιόπιστα από τους οικονομολόγους, έδειξαν και αυτά αναστροφή της τάσης καθώς, σύμφωνα με αυτά, οι αναζητώντες εργασία μειώθηκαν ανέλπιστα τον προηγούμενο μήνα κατά 4.000 ενώ οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση κατά 40.000.

Το ποσοστό ανεργίας σε αυτή τη βάση παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο, στο 10,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμιση χρόνων.

Τα στοιχεία υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά τη διαφορά μεταξύ δυτικού και ανατολικού τμήματος τη χώρας: Σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 96.200 στην πρώην Δυτική Γερμανία ενώ κατά 56.600 στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μειώθηκε κατά 5.000 στο δυτικό τμήμα της χώρας αλλά αυξήθηκε κατά 1.000 στο ανατολικό τμήμα της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα