Πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ετοιμάζει ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου Deutsche Welle.
Τα σχέδια στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια συζήτησης για τα πεπραγμένα της ΕΤΕπ το 2011 που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συζήτηση παρευρέθηκαν πολλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων αρκετοί Έλληνες.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε στη DW ότι η ΕΤΕπ έχει προσφέρει ήδη σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα και σκοπεύει να επεκτείνει τις δράσεις της μέσα στο 2013. «Αν δούμε προσεκτικά τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μόνη διεθνής τράπεζα που παρεμβαίνει στην Ελλάδα, παρέχοντας βοήθεια στην πραγματική οικονομία» επισημαίνει.
«Αυτό ισχύει τόσο για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής όσο επίσης -και νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό- για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ακόμα και κάποιες που μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, ούτε καν για περιορισμένες επενδυτικές κινήσεις. Αποφασίσαμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση, ώστε, σε συνεργασία και με τις ελληνικές τράπεζες, να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της τράπεζας.
Τον προβληματισμό της εξέφρασε, ωστόσο, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, για το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι εκταμιεύσεις από την Τράπεζα του Λουξεμβούργου, ζητείται σημαντική μείωση εκταμιεύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες συνοχής.
«Φοβάμαι μήπως λειτουργήσουν συμψηφιστικές λογικές. Είναι προφανές και όλοι αναγνωρίζουμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης είναι δύσκολες εποχές και παντού υπάρχουν προϋπολογισμοί περικοπών και λιτότητας. Λέω όμως ότι αυτή η προσπάθεια, όταν είναι μονομερής και δεν συμβαδίζει με μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας και της απασχόλησης, καταλήγει τελικά να υπονομεύει αυτή καθ' εαυτή την προσπάθεια της δημοσιονομικής σταθεροποίησης» επισημαίνει η κ. Ποδηματά στην Deutsche Welle.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αναπτυξιακή τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμά ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ελληνικής καταγωγής, Γιώργος Χατζημαρκάκης. Γι' αυτό, το επόμενο βήμα θα είναι ένα επενδυτικό ταμείο με τη στήριξη της ΕΤΕπ, το οποίο θα ιδρυθεί τον Μάιο του 2013 με προοπτική να εξελιχθεί σε αναπτυξιακή τράπεζα, όπως υποστηρίζει. Θα έχει έδρα στην Ελλάδα, αλλά θα λειτουργεί με βάση το δίκαιο του Λουξεμβούργου, διευρύνοντας τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που σήμερα παρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα JEREMIE.
«Το ταμείο θα διαθέτει χρήματα της ΕΤΕπ, τα οποία προέρχονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ή από ελληνικούς φορείς. Θα υπάρχει συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, για να περάσουν τα χρήματα στον επιχειρηματία. Μέχρι τώρα η ΕΤΕπ μπορούσε μόνο να συγχρηματοδοτήσει μεγάλα έργα. Υπήρχε βέβαια το πρόγραμμα JEREMIE και JESSICA. Αυτό που θα δούμε μετά τον Μάιο είναι ουσιαστικά μία διεύρυνση του προγράμματος JEREMIE» σχολιάζει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων.