Προς συγχώνευση Alpha Bank-Alpha Eπενδύσεων

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2003 18:09
UPD:18:12

Tην πρόθεσή τους να συγχωνευθούν ανακοίνωσαν η Alpha Bank A.E., η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, και η θυγατρική της κατά ποσοστό 38% Αlpha Επενδύσεων Α.Ε.Ε.Χ..

Ο λόγος ανταλλαγής των μετοχών των δύο εταιριών προτείνεται να είναι 5,3 μετοχές της Αlpha Επενδύσεων προς 1 μετοχή της Alpha Bank, που αντιπροσωπεύει premium 6,3% επί της τιμής κλεισίματος της 4 Ιουνίου 2003 της μετοχής της Alpha Επενδύσεων και αντιστοιχεί σε 3 / 4 του υφισταμένου discount.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank, η προτεινόμενη συγχώνευση, μεταξύ άλλων, θα :

· ωφελήσει τους μετόχους της Αlpha Επενδύσεων προσφέροντας premium 6,3% επί της τιμής κλεισίματος της 4/6/2003 της μετοχής της Αlpha Επενδύσεων, ανταλλάσσοντας τις μετοχές τους με μετοχές της Alpha Bank, που έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και ελκυστική μερισματική απόδοση διαχρονικά

· διατηρήσει στα ίδια περίπου επίπεδα το λόγο κερδών ανά μετοχή, καθώς τα φορολογικά πλεονεκτήματα και η εξάλειψη των δικαιωμάτων μειοψηφίας αντισταθμίζουν την επίδραση της αυξήσεως του αριθμού των μετοχών της Αlpha Bank μετά τη συγχώνευση

· μειώσει το φορολογικό συντελεστή εισοδήματος της Τραπέζης για τις χρήσεις 2003 και 2004 κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες όπως προβλέπει η νομοθεσία περί κινήτρων συγχωνεύσεων, και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση Ευρώ 1,8 εκατ. λόγω μή καταβολής φόρου συγκεντρώσεως κεφαλαίου, καθώς η Alpha Επενδύσεων δεν θα χρειαστεί να κεφαλαιοποιήσει το αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο για να καλύψει συσσωρευμένες ζημιές.

· βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τραπέζης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, και ενισχύσει την καθαρή θέση του Ομίλου με την απορρόφηση της μειοψηφίας

Με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής και αφού ακυρωθούν όλες οι διεταιρικές συμμετοχές των υπό συγχώνευση εταιριών, ο συνολικός αριθμός μετοχών της Alpha Bank θα αυξηθεί λόγω της συγχωνεύσεως κατά 9.637.104 μετοχές και θα διαμορφωθεί σε 194.808.664 μετοχές.

Η διαδικασία συγχωνεύσεως αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτουμένων αδειών, εγκρίσεων και πιστοποιήσεων, και βεβαίως, των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των υπό συγχώνευση εταιριών και της πιστοποιήσεως από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές του δικαίου και ευλόγου της προτεινόμενης σχέσεως ανταλλαγής των μετοχών.

H συγχώνευση θα διενεργηθεί κατά τις συνδυασμένες διατάξεις των νόμων 2515/1997 και 2166/1993, ως ισχύουν, με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 6/6/2003.

Σχολιάζοντας τη συγχώνευση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Επενδύσεων, κ. Γεώργιος Προβόπουλος, είπε:

«Η Alpha Επενδύσεων υπήρξε ένα πολύ επιτυχημένο επενδυτικό εγχείρημα, αλλά η σκοπιμότητα της ανεξαρτησίας μας έχει πλέον παρέλθει με την πλήρη κατάργηση των περιορισμών και την απελευθέρωση της αγοράς. Στο παρελθόν, συνεργασθήκαμε στενά με την Alpha Bank και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ουσιαστικές ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της αξίας των επενδύσεων των μετόχων μας μέσω της συγχωνεύσεως.»

Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, δήλωσε: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τη συγχώνευση της Αlpha Bank με την Αlpha Επενδύσεων. Όταν ιδρύθηκε η Alpha Επενδύσεων το 1983, η κεφαλαιαγορά λειτουργούσε υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών και η μετοχή της ήταν μια από τις λίγες διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές με διασπορά κινδύνου.

Σήμερα που η αγορά είναι πλήρως απελευθερωμένη, πιστεύουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την συγχώνευση των δύο εταιριών. Και αυτό γιατί προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία για την αξιοποίηση σημαντικών συνεργειών συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών πλεονεκτημάτων για τον Όμιλο.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα