Ντράγκι: Σταδιακή ανάκαμψη εντός του 2013

Υπεραμύνθηκε των πολιτικών που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 15:57
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης τύπου στη Φρανκφούρτη.

 

Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη αργότερα φέτος, και συγκεκριμένα κατά το δεύτερο εξάμηνο, αναμένει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι αρνητικές τάσεις είναι περισσότερες από τις θετικές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσει στις αρχές του 2013», είπε ο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

«Αργότερα το 2013, η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει σταδιακά, στηριζόμενη στη χαλαρή νομισματική μας πολιτική, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές… καθώς και στην τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης», πρόσθεσε.

Η ανατίμηση του ευρώ αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ευρωζώνη

Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ

Όσον αφορά στην ανατίμηση του ευρώ, για την οποία έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι αυτή αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ευρωζώνη.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου, είπε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα παρακολουθείται στενά αναφορικά με την επίδρασή του στη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

REUTERS

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπεραμύνθηκε, ακόμη μία φορά, των πολιτικών που έχει δρομολογήσει η ΕΚΤ με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αποστροφή των επενδυτών στον κίνδυνο αλλά λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για την αποκατάσταση των ταμειακών ροών, σημείωσε.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό της επιτόκιο

Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% το βασικό της επιτόκιο. Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

REUTERS

Αναφορικά με τη συμφωνία που αναμενόταν σήμερα μεταξύ της ΕΚΤ και της Ιρλανδίας σχετικά την ελάφρυνση του χρέους που ανέλαβε το Δουβλίνο για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι μετά από τις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, το δ.σ. της ΕΚΤ εξέτασε αναλυτικά τις κινήσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ιρλανδίας αλλά δεν έλαβε κάποια απόφαση καθώς πρόκειται για ζήτημα που διαχειρίζεται η ιρλανδική κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα