Εν αναμονή των δηλώσεων Ντράγκι

Αμετάβλητα αναμένονται τα επιτόκια της ΕΚΤ
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 10:28
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα αποφύγει να κάνει σχόλια για το ευρώ.

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει σήμερα τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι και στο αν θα αναφερθεί στην πρόσφατη άνοδο του ευρώ και στον αντίκτυπο που ενδεχομένως αυτή να έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε χθες έναντι του δολαρίου και του γεν, με τους συναλλασσομένους να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, στην περίπτωση που ο διοικητής της προκαλέσει ανησυχίες αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο του ευρώ.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν, πάντως, ότι ο Μάριο Ντράγκι θα αποφύγει να κάνει σχόλια για το ευρώ και ότι απλώς θα αναγνωρίσει τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι προοπτικές στην Ευρωζώνη και το κλίμα στις αγορές, παραδεχόμενος ωστόσο ότι τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί.

Γαλλογερμανική κόντρα για το ακριβό ευρώ

Η νομισματική κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αναμένεται να μεταφερθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, με το Βερολίνο να στέλνει μία ηχηρή απάντηση στο Παρίσι ότι το ισχυρό ευρώ δεν συνιστά ανησυχία και να διατυπώνει ανοικτά την αντίθεσή του στη γαλλική πρόταση να τεθεί μεσοπρόθεσμος στόχος στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χθες ότι το ευρώ δεν είναι αυτή τη στιγμή υπερτιμημένο εάν ληφθούν υπόψη οι μακροπρόθεσμες τάσεις, προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Πρόκειται για μία ασυνήθιστη δήλωση για εκπρόσωπο της Μέρκελ, ο οποίος δεν είθισται να μιλά τόσο ανοικτά για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, αν και είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πολιτικοί στο Βερολίνο αντιτίθεται στις νομισματικές παρεμβάσεις.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μία «μεσοπρόθεσμη» συναλλαγματική ισοτιμία για το ευρώ, ενώ χθες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επανήλθε, λέγοντας ότι σχεδιάζει να θέσει το θέμα του ισχυρού ευρώ τόσο στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στην υπουργική σύνοδο του G20 στις 15-16 Φεβρουαρίου.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα