Σε μεταγενέστερο χρόνο οι αποφάσεις για τη φορολογία ακινήτων

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 20:54
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Κλειστά χαρτιά εξακολουθεί να κρατά η κυβέρνηση για το νέο καθεστώς στη φορολόγηση ακινήτων, καθώς όπως προέκυψε από τις δηλώσεις τόσο του Γ. Στουρνάρα, όσο και των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους κυβερνητικούς εταίρους για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την άνοιξη και ξεκαθάρισε ότι η φορολογία ακινήτων συζητήθηκε μόνο «σε γενικές γραμμές», καθώς «δεν είναι κάτι που βιάζει».

Θέλησε μάλιστα να βάλει για μία ακόμη φορά «φρένο» στα διακινούμενα σενάρια, επαναλαμβάνοντας ότι ισχύει η γενική δήλωση που έχει ήδη κάνει πως «ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος επισήμανε με τη σειρά του ότι «δεν υπάρχει κάτι επείγον» σχετικά με τη φορολογία ακινήτων.

Έχουμε την άνεση να επεξεργαστούμε ένα σωστό σχέδιο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να προκύψει ένας «ελαφρύτερος και καλύτερος» φόρος από την υφισταμενο. «Δεν πρέπει να δίνει κανείς βάση στα πολλά και διάφορα σενάρια, γιατί πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα πολύ προσεγμένο, πολλών παραμέτρων, ώστε να είμαστε δίκαιοι, να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα με αναλογικό τρόπο», πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ακόμη πως η επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα αφιερωθεί στις ευπαθείς ομάδες, στους ανάπηρους, στους μακροχρόνια άνεργους, στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, στη δυνατότητα να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτεπιστασία με κοινωφελή εργασία, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του κοινωνικού ταμείου και των πόρων του ΕΣΠΑ.

«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, αλλά να είστε βέβαιοι ότι η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη, η οποία εν τέλει θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες αναφορικά με  τα ακίνητα», δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Ανέφερε επίσης πως υπήρξε συγκεκριμενη διεκδίκηση από την πλευρά του να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους άνεργους νέους.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τέλος τους τρεις πολιτικούς αρχηγους για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, το Eurogroup της Δευτέρας και το Ecofin της Τρίτης.

Το ζήτημα του νέου φόρου ακινήτων εξακολουθεί πάντως να προκαλεί αντιδράσεις βουλευτών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και των ιδιοκτητών ακινήτων. Σε σχόλιό του στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εκφράσει  τις προηγούμενες ημέρες ανοιχτά τις επιφυλάξεις του για τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, σημείωσε: «Πάγωσε η ρύθμιση για τα ακίνητα. Τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα... Το υπουργείο έχει τώρα χρόνο να επεξεργαστεί μια δίκαιη πρόταση».

ΣΥΡΙΖΑ: Προωθούν τη δήμευση των ακινήτων

Για εμμονή στην μνημονιακή πολιτική κατηγόρησε, στο μεταξύ, τους κυβερνητικούς εταίρους ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

«Η εικόνα των υψωμένων χεριών για λίγα λαχανικά, που έκανε τον γύρο του κόσμου, αποτελεί την αψευδή μαρτυρία της τραγωδίας που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Είναι το αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, την αφιερώνουμε στους τρεις αρχηγούς-εταίρους», επισήμανε η Κουμουνδούρου.

Τόνισε επίσης ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα έπρεπε «αντί να συσκέπτονται για το πώς θα πατάξουν τους αγώνες των αγροτών και των εργαζομένων», να αξιοποιήσουν «την παραδοχή του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ, για να απαιτήσουν την εγκατάλειψη του μνημονίου».

Ωστόσο, πρόσθεσε, εκείνοι «εμμένουν στο λάθος, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση», φορολογώντας «αδιακρίτως τους πολίτες» και προωθώντας τη «δήμευση των ακινήτων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα