Eurobank: Άνοδος των ελληνικών speads λόγω Ιταλίας και Ισπανίας

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 17:03

Η αύξηση του κινδύνου στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερη υλοποίηση των προγραμματισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως τα περιθώρια αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έναντι των αποδόσεων των αντιστοίχων γερμανικών τίτλων διέκοψαν την πτωτική τους πορεία που ξεκίνησε μετά τις θετικές αποφάσεις του Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου.

Την 5η Φεβρουαρίου 2013 το ελληνικό περιθώριο αποδόσεων ήταν στις 924,9 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά 9,2% σε εβδομαδιαία βάση.

Όπως λένε, η συγκεκριμένη αύξηση δεν οφείλεται σε αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά κυρίως σε αρνητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η κυβερνητική κρίση στην Ισπανία εξαιτίας κατηγοριών κατά του πρωθυπουργού και οι εντάσεις της προεκλογικής περιόδου και το τραπεζικό σκάνδαλο της Monte dei Paschi di Siena στην Ιταλία.

«Σημειώστε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που η αύξηση των περιθωρίων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης δεν προκαλείται από πράξη ή παράλειψη της ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο από μόνο του αποτελεί σημαντική είδηση», επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως στο αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που της δίνεται από τις αγορές (μείωση περιθωρίων αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά -64,0% σε σχέση με το επίπεδο τους πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012) για να συνεχίσει την εύρυθμη ολοκλήρωση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Κατά την άποψη μας, οποιαδήποτε αστοχία στην εφαρμογή του προγράμματος με δεδομένες τις συνθήκες στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, θα επαναφέρει στο προσκήνιο την συζήτηση για την προοπτική του GREXIT εξανεμίζοντας την δυναμική των τελευταίων μηνών», τονίζεται στο δελτίο της Eurobank. 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα