Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ώθηση από την υψηλή τεχνολογία
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2003 18:59

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών αναρριχήθηκαν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Η σημερινή άνοδος οφείλεται σε μία σειρά θετικών εταιρικών ανακοινώσεων, με σημαντικότερη την πρόταση της Oralce για την εξαγορά της PeopleSoft, καθώς και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου απώλεσε 17.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 39.000. Το ποσοστό ανεργίας ωστόσο αυξήθηκε στο 6,1%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1994. Η αύξηση αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.150,8 μονάδες αυξημένος κατά 1,13%. Σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 2,54%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,95% και διαμορφώθηκε στις 3.093,21 μονάδες ανεβάζοντας τα εβδομαδιαία του κέρδη στο 3,39%.

Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έκλεισε στις 299,59 μονάδες αυξημένος κατά 3,52%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,94% έχοντας φθάσει τις 3.129,27 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας μικροεπεξεργαστών Intel ότι η ζήτηση για τα προϊόντα της παραμένει ισχυρή. Η Dresdner Kleinwort Wasserstein αναβάθμισε την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της Intel σε “add” από “reduce”.

Οι μετοχές των ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών STMicroelectronics και ASML ενισχύθηκαν κατά 9,48% και 4,36% αντιστοίχως.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και οι μετοχές εταιρειών λογισμικού στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Oracle υπέβαλε προσφορά ύψους 5,1 δισεκ. δολ. σε μετρητά για την εξαγορά της PeopleSoft δημιουργώντας προσδοκίες για νέες συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, η τελευταία προέβη σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριας J.D. Edwards, έναντι τιμήματος 1,7 δισ. δολαρίων σε μετοχές.

Η μετοχή της γερμανικής SAP σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 9,39%.

Τέλος, εντυπωσιακά κέρδη (21,63%) κατέγραψε ο τίτλος της EasyJet. Η βρετανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση της επιβατικής της κίνησης κατά 25% στο τρέχον έτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/06/640633.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα