Κατοχύρωση κερδών στη Ν.Υ.

Στα υψηλότερα τεσσερισήμισι μηνών η Ευρώπη
Σάββατο, 07 Ιουνίου 2003 00:01

AΝΟΔΟ παρουσίασαν τα blue chip κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας περιόρισαν τα αρχικά κέρδη τους μετά την προτεινόμενη συγχώνευση στο χώρο λογισμικού.

Οι επενδυτές χρησιμοποίησαν το Σαββατοκύριακο ως μία καλή δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν μέρος των προηγούμενων κερδών τους. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 κατάφερε ωστόσο να διαπεράσει ενδοσυνεδριακά το «ψυχολογικό» φράγμα των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 28 Ιουνίου του 2002, για να υποχωρήσει όμως εν συνεχεία.

Οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν αρχικά στήριγμα από την είδηση ότι η Oracle, η δεύτερη στον κόσμο εταιρεία λογισμικού, έκανε προσφορά για την αγορά της PeopleSoft στην τιμή των 5,1 δισ. δολαρίων. Σημαντικό στήριγμα στο Dow Jones προσέφερε η άνοδος της μετοχής της McDonald's περισσότερο από 9%, μετά τα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις Μαΐου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσερισήμισι μηνών, εν μέσω έντονων συναλλαγών, καλύπτοντας τις απώλειες του έτους, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα καθησυχαστικά νέα που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι μετοχές τεχνολογίας βρέθηκαν επικεφαλής της ανόδου, αντανακλώντας την ικανοποίηση που προκάλεσαν στην αγορά τα θετικά αποτελέσματα της Intel την προηγούμενη ημέρα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 2,25% και 2,4% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει το φράγμα των 850 μονάδων. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης των 300 κέρδισε 4% και βρίσκεται πλέον αμετάβλητος από τα επίπεδα που άρχισε το 2003.

«Η αγορά καθοδηγείται από τη βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών» εξήγησε ο Μπεν Φάνελ, της Morgan Stanley, ο οποίος εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν προοπτικές για άνοδο 11% τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές τόνισαν πως το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πηγαίνει το ίδιο καλά με την αμερικανική δεν εμποδίζει τους επενδυτές να ακολουθούν την παρατεταμένη άνοδο της Wall Street, που πάγια δίνει κατευθύνσεις στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: SAP, Altran, Misys, Philips, Infineon, STMicroelectronics, AstraZeneca, British Airways, Iberia, Air France, Lufthansa, Buzzi Unicem, Canary Wharf.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα