Κατοχύρωση κερδών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2003 19:01
UPD:19:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος ισχυρών πιέσεων στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν αναμενόμενη τη σημερινή διόρθωση μετά τη σημαντική άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι ο δείκτης Eurotop των 300 blue chip έκλεισε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν πάντως περιορισμένη λόγω και της αργίας στις αγορές της Ελβετίας και των σκανδιναβικών χωρών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις μονάδες 4.129,10 μειωμένος κατά 0,52%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.055,23 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,23%, ενώ στη Φρανκφούρτη –σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,25%, στις 3.088,39 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε στους επενδυτές η αμερικανική εταιρεία Motorola. Η υπ΄ αριθμόν δύο εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση των αρχικών της εκτιμήσεων για τις πωλήσεις και την κερδοφορία της στο δεύτερο τρίμηνο επικαλούμενη τη μείωση της ζήτησης προϊόντων της στην ασιατική αγορά.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, οι πωλήσεις της Motorola αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 6 δισεκ. δολ. και 6,2 δισεκ. δολ., ενώ τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 2 σεντς.

Στις 13 Mαΐου η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αναμένει πωλήσεις ύψους 6,4 δισεκ. δολ. έως 6,6 δισεκ. δολ. για το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Η μετοχική τιμή της Nokia υποχώρησε κατά 1,67%. Η φινλανδική εταιρεία θα προχωρήσει αύριο στην καθιερωμένη ενημέρωση της αγοράς για τις τελευταίες εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της στο δεύτερο τρίμηνο. Ο τίτλος της γαλλικής Alcatel έκλεισε με απώλειες 3,41%.

Αντιθέτως, σημαντική άνοδο (4,05%) σημείωσε η μετοχή της BAE Systems. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αμυντικού εξοπλισμού στην Ευρώπη επιβεβαίωσε χθες ότι απέρριψε την προσφορά συγχώνευσης που υπέβαλε η γαλλική Thales. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ΒΑΕ ενημέρωσε την κυβέρνηση για τα σχέδιά της περί συγχώνευσης με αμερικανικό όμιλο -την Boeing ή τη Lockheed Martin.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα