Γκαργκάνας: Κλειδί η ανταγωνιστικότητα

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2003 19:52

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, με τη βοήθεια και των σχετικών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και με τις πρωτοβουλίες που οι ίδιες θα αναλάβουν, ειδικά τώρα που η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την ελληνική οικονομία, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ.

Ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποβλέπουν στη γρήγορη και σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, στην ενίσχυση της ευελιξίας και αποτελεσματικότητας των αγορών προϊόντων, κεφαλαίων και εργασίας και, στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για επενδύσεις.

Ο κ. Γκαργκάνας κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα τις οικονομίες κλίμακας μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές, βρίσκοντας ένα άριστο μέγεθος, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου. Τις κάλεσε επίσης να προχωρήσουν σε τεχνολογική αναβάθμιση και να δαπανήσουν για έρευνα και ανάπτυξη, γιατί στους τομείς αυτούς, όπως είπε, η ψαλίδα από το μέσο όρο της Ε.Ε είναι πολύ μεγάλη.

Ο κ. Γκαργκάνας τόνισε ότι δεν πρέπει, ούτε μπορούμε να συναγωνιστούμε τις γειτονικές μας χώρες ως προς το χαμηλό επίπεδο του κόστους εργασίας, αντίθετα πρέπει να αναπτύξουμε γραμμές παραγωγής με υψηλή προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης για ειδικευμένο και καλά αμειβόμενο προσωπικό.

Τέλος, για την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο κ. Γκαργκάνας υπήρξε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών δεν εξαρτάται μόνο από την ισοτιμία. Αντίθετα, εστίασε στο ότι η ανατίμηση του ευρώ ωφελεί, επειδή αποτελεί το έναυσμα για επιτάχυνση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στην ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα