Barclays: Προβλέψεις 3,45 δισ. λιρών για αποζημιώσεις

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 13:06
REUTERS/ANDREW WINNING

Κονδύλι ύψους 3,45 δισ. λιρών θα συμπεριλάβει η Barclays στα ετήσια αποτελέσματά της, προκειμένου να αποζημιώσει τους πελάτες της έναντι των παραπλανητικών πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων για τις οποίες κατηγορούνται οι βρετανικές τράπεζες.

REUTERS

Τα αποτελέσματα τα οποία θα ανακοινώσει ο τραπεζικός κολοσσός στις 12 Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνουν προβλέψεις 850 εκατ. λιρών που αφορούν σε αποζημιώσεις έναντι προϊόντων αντιστάθμισης του κινδύνου επιτοκίου (IRHP), αυξημένες κατά 400 εκατ. λίρες.

Θα περιλαμβάνονται, επίσης, προβλέψεις ύψους 2,6 δισ. λιρών για αποζημιώσεις έναντι συμβολαίων ασφάλισης για προστασία πληρωμών (Payment Rrotection Insurance - PPI), οι οποίες θα είναι αυξημένες κατά 600 εκατ. λίρες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2011.

Οι βρετανικές αρχές έχουν επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 12 δισ. λιρών σε πολλές βρετανικές τράπεζες για παραπλανητική πώληση ασφαλιστικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά υποτίθεται πως προστατεύουν τους δανειολήπτες που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών στράφηκαν κατά των τραπεζών επικαλούμενες παραπλανητικές πολιτικές για την προώθηση των εν λόγω προϊόντων και δικαιώθηκαν από το δικαστήριο το 2011. Η δικαστική αυτή απόφαση ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες δανειολήπτες να αιτηθούν αποζημίωση.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters από τον τραπεζικό κλάδο,  οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν οι βρετανικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τελικά έως το ποσό των 24 δισ. λιρών.

Σήμερα θα βρεθούν ενώπιον των βρετανών βουλευτών ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Άντονι Τζένκινς και ο πρόεδρος Ντέιβιντ Γουόκερ, προκειμένου να καταθέσουν στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τα πρότυπα που εφαρμόζονται στον τραπεζικό κλάδο. Τον περασμένο Ιούνιο επιβλήθηκε στη Barclays πρόστιμο 450 εκατ. λιρών για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα