Βρετανία: Προειδοποίηση για διάσπαση των τραπεζών

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 15:37
Reuters/STEFAN WERMUTH

Αυστηρές κυρώσεις, που μπορεί να φτάνουν έως και τη διάσπαση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να περιφρουρήσει τη λιανική τραπεζική από τις επενδυτικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

REUTERS

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, προειδοποιεί ότι οι τράπεζες που δεν φροντίζουν να προστατεύουν τις παραδοσιακές τους δραστηριότητες από την επενδυτική τραπεζική υψηλού κινδύνου θα βρίσκονται αντιμέτωπες μέχρι και με διαχωρισμό των δραστηριότήτων τους, σύμφωνα με αποσπάσματα σημερινής ομιλίας του ΥΠΟΙΚ που απέσπασε το Reuters.

«Εάν μία τράπεζα παραβεί τους κανονισμούς, η ρυθμιστική αρχή και το Υπουργείο Οικονομικών θα έχουν την εξουσία να προχωρήσουν στη διάσπαση της τράπεζας», αναφέρουν τα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Όσμπορν. Τα δραστικά αυτά μέτρα αποφασίστηκαν μετά από τις πιέσεις των βουλευτών.

Η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί δυναμική αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου στον τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για τη διάσωση της RBS και της Lloyds με χρήματα των φορολογουμένων μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ήδη αναγκασμένα να διαχωρίσουν αυστηρά παραδοσιακές δραστηριότητες όπως οι καταθέσεις και οι πληρωμές από την επενδυτική τραπεζική υψηλού κινδύνου. Οι νέες αυτές διατάξεις επιφέρουν μεγάλο πλήγμα σε τράπεζες όπως οι Barclays, HSBC και RBS.

Πλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι αρμόδια να παρακολουθεί εάν οι τράπεζες διασφαλίζουν ότι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο της επενδυτικής τραπεζικής δεν θέτει σε κίνδυνο τη λιανική τραπεζική.

Όπως τόνισε, πάντως, ο βρετανός ΥΠΟΙΚ, οι τράπεζες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα