Κοντά στις 9.000 μονάδες ο Nikkei

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2003 09:54
UPD:11:13

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών επέστρεψε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Τόκιο μετά τη χθεσινή άνοδο της Wall Street.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκαν οι εταιρείες που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Σύμφωνα με το μηνιαίο οικονομικό δελτίο Blue Chip Economic Indicators, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 2,4%, ενώ οι προβλέψεις του τον προηγούμενο μήνα έκαναν λόγο για αύξηση κατά 2,3%.

Ο Ντόναλντ Κον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, τόνισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ εξασθενούν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι είχε προβλέψει η αμερικανική κεντρική τράπεζα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των επενδυτών για επιτάχυνση των ρυθμών ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

«Οι ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ θα δώσουν ώθηση τόσο στις αμερικανικές όσο και στις ασιατικές και τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Citigroup Asset Management Ausrtalia Ltd.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκες κατά 1,15% κλείνοντας στις 8.890,3 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 9.007,29 μονάδες διασπώντας το επίπεδο των 9.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 5 Δεκεμβρίου 2002.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 874,7 μονάδες αυξημένος κατά 0,59%.

Η μετοχή της Canon σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 5,44%. Η παραπάνω εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο εξάμηνο που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου αναμένει κέρδη ύψους 130 δισεκ. γιεν (1,1 δισεκ. δολ.), αυξημένα κατά 14% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης (τον περασμένο Απρίλιο). Τα έσοδά της αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%.

Ανοδο σημείωσε και η μετοχή της Sony. Ο ιαπωνικός κολοσσός παρουσίασε μία νέα σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων έναν home theatre projector υψηλής ευκρίνειας, τηλεόραση Trinitron με οθόνη 36 ιντσών και μια ψηφιακή κάμερα που χωράει στην τσέπη ενός πουκαμίσου αλλά διαθέτει δυναμικότητα δύο megapixel.

Θετικό αντίκτυπο είχαν επίσης τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δόθηκαν το πρωί στη δημοσιότητα, το ιαπωνικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα