Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 11:32

Απώλειες καταγράφει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ το γεν υποχωρεί στα χαμηλά δυόμισι ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Στις 11.16 (ώρα Ελλάδος), το ευρώ σημείωνε πτώση 0,27% και διαμορφωνόταν στα 1,3603 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα καταγράφει απώλειες έναντι 14 από τα 16 βασικά διεθνή νομίσματα, στον απόηχο του σκανδάλου περί παράνομων πληρωμών που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία. Η ισπανική αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Ανησυχία προκαλούν στους επενδυτές και τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης στην Ιταλία, σύμφωνα με τα οποία η ψαλίδα ανάμεσα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον βασικό του εκλογικό του αντίπαλο, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κλείνει επικίνδυνα το οποίο σημαίνει ότι ίσως να μην κατορθώσει ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις προσεχείς εκλογές.

Την ίδια ώρα, το γεν υποχωρούσε στα χαμηλά δυόμισι ετών έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας απώλειες 0,31%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 93 γεν. Η επιφυλακτικότητα έναντι του γεν παραμένει, καθώς εκτιμάται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παραμένει στο στόχαστρο πιέσεων προκειμένου να προβεί σε δυναμική χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

«Τώρα που οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής στην Ιαπωνία έχουν θέσει το 2% ως στόχο για τον πληθωρισμό, δεν μπορούν να ανακόψουν την ποσοτική χαλάρωση, ακόμη και όταν η ισοτιμία θα πέσει στα 100 γεν/δολάριο, καθώς ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να φτάσει με τίποτα τα 2% στο κοντινό μέλλον», σχολιάζει ο Μιτσούρου Σαΐτο από την Tokai Tokyo Securities.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα