Ολάντ: Δεν υπάρχουν ακόμη οι όροι για συμφωνία στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013 22:44
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (δεξιά) συναντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Παρίσι.

«Δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη οι όροι» για μια συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα τον ιταλό πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

«Διαπιστώνουμε πως η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη γιατί αφορά μια αντίληψη της Ευρώπης που βασίζεται στη ματιά μας πάνω στην αλληλεγγύη και στη μεγέθυνση αλλά επίσης και στα εθνικά συμφέροντα. Και είναι εντελώς νόμιμο κάθε αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης να υπερασπίζεται τα δικά του», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα κάνει «τα πάντα» προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία κατά την προσεχή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (7-8 Φεβρουαρίου).

DAILYMOTION/PRÉSIDENCE DE LA RÉPUBLIQUE

Συνέντευξη Τύπου Φρ. Ολάντ - Μ. Μόντι

«Εύχομαι να βρεθεί μια συμφωνία» στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, δήλωσε από την πλευρά του ο Μόντι, εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί μια «πιο διαφανής και πιο δίκαιη συμφωνία».

Ο Μόντι σημείωσε πως από το 2011 «η Ιταλία έχει γίνει η χώρα με τη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020, έπειτα από την αποτυχία της προηγούμενης συνόδου στα τέλη Νοεμβρίου.

Στη διάρκεια εκείνης της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, είχε προτείνει έναν προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους 973 δισ. ευρώ (1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ).

Ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους, τόσο για το ύψος των περικοπών που απαιτούν ορισμένα κράτη-μέλη όσο και για την κατανομή αυτών των μειώσεων των δαπανών σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα