ΗΠΑ: Απροσδόκητη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 17:45

Απροσδόκητη βελτίωση παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, μετά τη συμφωνία για αποτροπή του «δημοσιονομικού γκρεμού», όπως καταδεικνύει έρευνα του Thomson Reuters σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 73,8 μονάδες από 72,9 μονάδες τον Δεκέμβριο. Τα τελικά στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για υποχώρηση στις 71,5 μονάδες.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Κογκρέσο ματαίωσε τις αυτόματες αυξήσεις φόρων και μειώσεις δημόσιων δαπανών που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή το 2013. Ωστόσο, οι φόροι αυξήθηκαν για μία μερίδα Αμερικανών, ενώ έληξε και το μέτρο της μείωσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών κατά 2%.

«Η αύξηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών είχε σημαντική επίπτωση στις δαπάνες των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Κέρτιν.

Ανησυχίες εκφράζει, επίσης, ο κ. Κέρτιν για τον αντίκτυπο που θα έχουν στο καταναλωτικό κλίμα οι περικοπές των δημοσιονομικών δαπανών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Όπως υποδεικνύει η έρευνα, οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας το 2013, καθώς το 28% εξ’ αυτών αναμένει βελτίωση των συνθηκών, ενώ το 24% εκτιμά ότι θα υπάρξει επιδείνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα