ΗΠΑ: Σημαντική βελτίωση της απασχόλησης το 2012

Αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 157.000 τον Ιανουάριο
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 15:43

Ελαφρώς χαμηλότερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ωστόσο, τα στοιχεία για την απασχόληση σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκαν σημαντικά μετά την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

REUTERS

Με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Απασχόλησης, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 157.000 αντί για 160.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς στο 7,9%, από 7,8% τον Δεκέμβριο, αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παρέμενε σταθερή.

Καλύτερα των προσδοκιών ήταν, πάντως, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το σύνολο του έτους, καθώς το 2012 δημιουργήθηκαν 335.000 θέσεις εργασίας περισσότερες από αυτές που είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Αυτό οφείλεται στη σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, τα νέα στοιχεία για την απασχόληση ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ήπιας ανάπτυξης, παρά την απροσδόκητη ύφεση που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σε ετήσιο επίπεδο, παρατηρήθηκε μέση μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 181.000, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 153.000. Το 2011, η μέση μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας ανερχόταν σε 175.000.

Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας παρατηρούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, των κατασκευών, της υγείας και του χονδρεμπορίου. Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκαν οριακές μεταβολές, ενώ μείωση των θέσεων σημειώθηκε στον δημόσιο τομέα και τις μεταφορές.

Λευκός Οίκος: Σημάδια ανάπτυξης της οικονομίας

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, δήλωσε ο Άλαν Κρούγκερ, οικονομολόγος στον Λευκό Οίκο.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης και να αποφύγει τις βαθιές περικοπές που προγραμματίζεται να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στο Κογκρέσο να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός ομοσπονδιακού προϋπολογισμού με υπεύθυνο τρόπο, που εξισορροπεί τα έσοδα και τις δαπάνες», είπε ο Κρούγκερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα