Ώθηση δίνουν στο ευρώ τα στοιχεία για τον PMI

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 14:20

Στα υψηλά δυόμισι ετών έναντι του γεν και 14 μηνών έναντι του δολαρίου εκτινάχθηκε το ευρώ, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, τα οποία υπερέβησαν τις προσδοκίες.

Στις 13.11 (ώρα Ελλάδος), το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,93% έναντι του ιαπωνικού και η ισοτιμία διαμορφωνόταν στα 125.69 γεν. Έναντι του δολαρίου, το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,49% και ανερχόταν στα 1,3646 δολάρια.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Markit για τον δείκτη PMI, ο ρυθμός συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλά 11 μηνών τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιανουάριο, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 47,9 μονάδες από 46,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ στήριξη παρέχουν στην αγορά οι βελτιωμένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Το ευρώ μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αναλόγως βέβαια πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [στα κέρδη του ευρώ]», σχολιάζει ο Τζον Χάρντι από τη Saxo. Σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες που ακολουθούν πολιτικές ποσοστικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ «χαλαρώνει» τα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, γεγονός που καθησυχάζει τους επενδυτές και δίνει ώθηση στο ενιαίο νόμισμα.

 

«Τα χρήματα επιστρέφουν στην Ευρώπη και αυτό συνιστά, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μεταστροφή του κλίματος», σχολιάζει ο Γέσπερ Μπάργκμαν, από τη RBS στη Σιγκαπούρη. 

Ταυτόχρονα, το γεν δέχεται ισχυρές πιέσεις εν μέσω φημολογίας ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα αντικαταστήσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας με στόχο τη δρομολόγηση πιο επιθετικών μέτρων κατά του πληθωρισμού.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα