Ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη

PMI
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 13:47

Στα χαμηλά 11 μηνών υποχώρησε ο ρυθμός συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, γεγονός που αποδίδεται στα θετικά στοιχεία για την παραγωγή στη Γερμανία και στην ενίσχυση των προσδοκιών για ανάκαμψη στη νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Markit, παρότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου εξακολουθεί συρρικνώνεται στην Ευρωζώνη, το κλίμα φαίνεται να έχει αντιστραφεί.

Τον Ιανουάριο, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 47,9 μονάδες από 46,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες, κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του έτους και διαμορφώθηκε στις 48,7 μονάδες από 46 μονάδες τον Δεκέμβριο.

«Παρότι ο βιομηχανικός κλάδος φαινόταν να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τα στοιχεία για τον PMI αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι το πρώτο τρίμηνο μπορεί σηματοδοτήσει την έναρξη της μεταστροφής», σχολιάζει ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Εάν δεν προκύψουν άλλα εμπόδια στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της περιοχής, τα εν λόγω στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στα μέσα του 2013», συμπληρώνει.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο δείκτης PMI ανήλθε στα υψηλά 11 μηνών και διαμορφώθηκε στις 49,8 μονάδες. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του δείκτη και στην Ισπανία, καθώς ανήλθε στα υψηλά 19 μηνών, στις 46,1 μονάδες. Στη Γαλλία, αντιθέτως, ο PMI υποχώρησε στα χαμηλά τεσσάρων μηνών, στις 42,9 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα