Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., καθώς επικρατεί αισιοδοξία ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,8% φθάνοντας στις 8.957,07 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ανοδο 0,8% σημείωνε και ο Topix, φθάνοντας στις 881,92 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi εμφάνιζε κέρδη 1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Ιανουαρίου του 2003.

Εκθεση της Federal Reserve για την ανάπτυξη της οικονομίας τον Απρίλιο και τον Μάϊο αύξησε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις 25 Ιουνίου.

«Η Ασία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομία των ΗΠΑ και εάν οι ΗΠΑ ανακάμψουν θα εκσφενδονίσουν και την ανάπτυξη της περιφέρειας», ανέφερε ο Hans Kunnen, ο οποίος διαχειρίζεται 27 δισ. δολ. σε μετοχές με την Colonial First State Investments, τον μεγαλύτερο οίκο της Αυστραλίας.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE αναρριχήθηκε κατά 1,8% σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχή ημέρα σε σύνολο έξι συνεδριάσεων, μετά το δημοσίευμα στην Commercial Times, το οποίο ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της νήσου ενδέχεται να ακολουθήσει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και να μειώσει τα επιτόκιά της στις 26 Ιουνίου.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times κέρδιζε ποσοστό 0,6%. Οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, οδηγούσαν την άνοδο. Περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών της νήσου προς τις ΗΠΑ, αφορούν ηλεκτρονικά.

Ολοι οι άλλοι ασιατικοί δείκτες σημείωναν άνοδο με το άνοιγμα των αγορών, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, οι οποίοι εμφάνιζαν μικτή εικόνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα