Βιομηχανία: Μικρή αύξηση στα κέρδη, υποχώρηση των επενδύσεων το 2002

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 18:01

Μειωμένες κατά 37,7% εμφανίζονται στο σύνολο της εγχώριας μεταποίησης οι επενδύσεις το 2002, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και η εταιρεία ICAP για την ελληνική βιομηχανία.

Η συρρίκνωση των επενδύσεων αποδίδεται στην αυξημένη αβεβαιότητα που πηγάζει από τη γεωπολιτική αστάθεια, στις απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το 2002 υπήρξε χρόνος χαμηλών επιδόσεων για την ελληνική βιομηχανία.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 7,6% στο σύνολο της μεταποίησης, οι πωλήσεις κατά 4,4%, τα μικτά κέρδη κατά 9,5%, οι εξαγωγές κατά 2,7%, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,2% και το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 6,5%.

Η δειγματοληπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2003 σε δείγμα 302 βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Για το 2003 οι στόχοι για τις πωλήσεις, τις εξαγωγές και τα μικτά κέρδη είναι λιγότερο φιλόδοξοι από αυτούς είχαν καταγραφεί κατά την περυσινή έρευνα .

Μεγαλύτερη αισιοδοξία επικρατεί όσον αφορά τα προ φόρων κέρδη, ενώ σχεδιάζεται αύξηση της απασχόλησης, η οποία όμως τελεί υπό την υπόθεση για μικρή άνοδο του εργατικού κόστους.

Η σχετική πλειονότητα των ελληνικών βιομηχανιών θεωρεί ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. θα είναι επωφελής για αυτές. Επίσης θεωρούν ότι η εφαρμογή των νέων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

Τέλος, όσο αφορά την προετοιμασία για την εισαγωγή των διεθνών λογιστικών προτύπων, το 20% των βιομηχανιών δήλωσαν ότι έχει ήδη προετοιμαστεί. Ωστόσο μία στις πέντε επιχειρήσεις δεν έδωσε πληροφορίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα