Ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2003 19:02

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αφορμές για την εκδήλωση ρευστοποιήσεων αποτέλεσαν η προειδοποίηση της γαλλικής Thomson για την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης και τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.1345,10 μονάδες μειωμένος κατά 0,65% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.108,94 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,37%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βρετανικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,40%, ενώ ο γαλλικός ενισχύθηκε κατά 0,51%.

Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,18%, στις 3.181,44 μονάδες.

Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών Thomson κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του 12,9%. Μεγάλη πτώση (5,09%) σημείωσε και η μετοχή της ολλανδικής ομοειδούς εταιρείας Philips.

Όπως προαναφέρθηκε, η Thomson αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στο 2003.

Πτώση (1,13%) σημείωσε και η μετοχή της Club Med, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε ζημίες ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον αντίποδα, επιλεκτικές τοποθετήσεις σημειώθηκαν σε μετοχές εταιρειών λογισμικού μετά τα θετικά αποτελέσματα της αμερικανικής Oracle.

Η υπ΄ αριθμόν δύο εταιρεία λογισμικού στον κόσμο ανακοίνωσε χθες ότι στο τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 858,1 εκατ. δολ. σημειώνοντας αύξηση κατά 31%. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 2,1% φθάνοντας τα 2,83 δισεκ. δολ. Τα παραπάνω αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στην αγορά της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μετοχή της γερμανικής SAP ενισχύεται κατά 0,56%.

Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των γερμανικών τραπεζών, οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι μετοχές της Commerzbank και της HypoVereinsBank υποχωρούν κατά 6,26% και 6,78% αντιστοίχως.

Πτώση άνω του 6% σημειώνει και η μετοχή του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MLP.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα