Με τα φτερά της... ανάκαμψης

Κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2003 00:01
UPD:06:49

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ κέρδη κατέγραψαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street με τους Αμερικανούς επενδυτές να αντιδρούν θετικά στις ειδήσεις για την οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ελπίζοντας πως η ανάκαμψη θα έλθει τελικά στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι μετοχές ενισχύονται πλέον για περισσότερο από τρεις μήνες, πάντα ελπίζοντας ότι οι καλύτερες ημέρες πλησιάζουν, ενώ παράλληλα προβλέποντας νέα μείωση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ.

«Ολοι περιμένουν πως η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας... Η αγορά έκανε την κίνησή της, τα κέρδη ακούγονται λιγότερο και γενικώς μπαίνουμε στην περίοδο της θερινής ραστώνης με την τάση της αγοράς να παραμένει ανοδική», εξήγησε ο Αντριου Μπέικερ της Wedbush Morgan στο Λός Αντζελες. «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου τα οικονομικά στοιχεία, άσχετα από πού θα έρχονται στο διάστημα από σήμερα μέχρι την επόμενη Τρίτη, θα ωραιοποιούνται από την αγορά... Τα άσχημα θα φέρνουν πιο κοντά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, ενώ τα καλά θα φέρνουν πιο κοντά την οικονομική ανάκαμψη», πρόσθεσε ο Μπέικερ.

Οι βασικοί δείκτες

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίαζαν κέρδη άνω του 1,5% αργά το απόγευμα, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υπερβαίνει το φράγμα των 9.200 μονάδων. Τελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 201,84 μονάδες, ποσοστό 2,21%, φθάνοντας στις 9.318,96 μονάδες. Με άνοδο 40,09 μονάδων, ποσοστό 2,46%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.666,58 μονάδες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Honeywell International Inc (+3,1%), Sirius Satellite Radio Inc (-8,7%).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν με το δεξί το νέο επταήμερο κλείνοντας στα ψηλότερα επίπεδα του πενταμήνου, καθώς τα ανακουφιστικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έπεισαν τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές αυτοκινήτου και κατασκευών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,7% και 1,9%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται στις 868 μονάδες, στο ψηλότερο από τις 16 Ιανουαρίου καταγράφοντας κέρδη 27,4% από τα μέσα Μαρτίου όταν είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα της εξαετίας. Ο ίδιος δείκτης βρίσκεται πλέον 1,3% πάνω από την αρχή του έτους.

Σημαντικά ήταν τα κέρδη και για τους εθνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με επικεφαλής τη Φραγκφούρτη, το Παρίσι και τη Ζυρίχη.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως τα χρηματιστήρια απλά βρίσκονται στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση στο Ιράκ και επιμένουν ότι εξακολουθούν να κυμαίνονται σε επίπεδα δίκαιης αποτίμησης.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: DaimlerChrysler, Volkswagen (+3,4%), Valeo (+5,6%), Saint-Gobain (+4,6%), ACS (+3,1%), EADS (+3%), Alcatel (+6%), Cable & Wireless Plc.

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε χάσει σημαντικό έδαφος, καθώς αρκετοί επενδυτές επιδίωξαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα