Εθνική: Αποφάσεις για το ομολογιακό

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2003 10:03

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την τύχη του ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμου σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, με συνεννόηση του υπουργείου Οικονομίας και της διοίκησης της τράπεζας.

Και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού. Για το λόγο αυτό επίκειται άμεσα επίσκεψη του διοικητή της Εθνικής Θεόδωρου Καρατζά στον κ. Χριστοδουλάκη προκειμένου να εξετάσουν τις εναλλακτικές λύσεις για το ομολογιακό δάνειο που λήγει στα μέσα Ιουλίου και θα φέρει στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΚΑ μετοχές που αντιστοιχούν στο 6,9% του κεφαλαίου της τράπεζας.

Από πλευράς Εθνικής έχει αποκλειστεί η επαναγορά και διαγραφή των μετοχών, όπως είχε γίνει σε προηγούμενη έκδοση, ενώ το ενδεχόμενο ανανέωσης του δανείου δεν φαίνεται πιθανό, εξαιτίας της διαφοράς τιμής κατά τη σύναψη του δανείου και τρέχουσας τιμής της μετοχής.

Εφόσον το δημόσιο επαναγοράσει τις μετοχές θα κληθεί να καταβάλει περί τα 900 εκ. ευρώ στους κατόχους των ομολογιών, δεν θα επιβαρύνει όμως το δημόσιο χρέος, ενώ δεν ενισχύει τη συμμετοχή του στην Εθνική, καθώς είχε διατηρήσει τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στις μετοχές.

Οι αυξημένες ανάγκες εσόδων του Δημοσίου και η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομίας να απεμπλακεί το Δημόσιο από συμμετοχή σε πιστωτικά ιδρύματα φέρουν ως πλέον πρόσφορη τη λύση της διάθεσης των μετοχών και μάλιστα με τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές, καθώς η πώληση στην αγορά θα επηρέαζε αρνητικά τόσο τον τίτλο της Εθνικής όσο και την κεφαλαιαγορά γενικότερα.

Το ζητούμενο είναι πάντως ο χρόνος που θα επιλεγεί καθώς, όπως επισημαίνεται από πηγές της Εθνικής, η μετοχή της τράπεζας είναι υποτιμημένη και εμπεριέχει δυναμική ανόδου, ώστε μια κίνηση, άμεσα, δεν θα έφερνε και στο Δημόσιο τα αναμενόμενα οφέλη.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα