Yπό πίεση και σήμερα το ευρώ

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2003 12:56

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου στον απόηχο των χθεσινών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που περιόρισαν τις ανησυχίες για εμφάνιση αποπληθωρισμού.

Ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα δίνει και η χθεσινή πρόβλεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομίας Τζον Σνόου για «βελτίωση της αγοράς εργασίας φέτος» και «πραγματική ανάκαμψη» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η παραπάνω εκτίμηση απομακρύνει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπής των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, εξέλιξη η οποία θα μεγάλωνε ακόμη περισσότερο τη διαφορά ανάμεσα στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 14:30 (ώρα Ελλάδος) η δικαστική απόφαση για τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και εκλεγμένο διάδοχο του Βιμ Ντούιζενμπεργκ στο «τιμόνι» της ΕΚΤ σχετικά με την υπόθεση της Credit Lyonnais.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, εάν ο Τρισέ κριθεί ένοχος, το ευρώ ενδέχεται να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που θα δημιουργηθεί σχετικά με το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ

Αντιθέτως, περιορισμένος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος από την ανακοίνωση του πληθωρισμού και του εμπορικού ισοζυγίου στην ευρωζώνη (στις 13:00 ώρα Ελλάδος).

Στις 12:49 (ώρα Ελλάδος) στην αγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1733 δολάρια, έναντι 1,1762 δολαρίων στις 10:00 το πρωί και 1,1779 δολαρίων στις 24:00 χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν, χθες, 1,1797 δολάρια ανά ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα