Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ώθηση από φαρμακοβιομηχανίες και τηλεπικοινωνίες
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2003 19:06

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη παρά τις ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν ενδοσυνεδριακά με αφορμή ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά νέα.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4.207 μονάδες αυξημένος κατά 0,40%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.213,93 μονάδες με κέρδη 0,41% και στη Φρανκφούρτη, σχεδόν δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,58% έχοντας φθάσει τις 3.305 μονάδες.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών μετά την είδηση ότι η Lehman Brothers αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο των γαλλικών εταιρειών Aventis και Sanofi Synthelabo. Οι μετοχικές τιμές των παραπάνω εταιρειών ενισχύθηκαν κατά 4,2% και 2,52% αντιστοίχως.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μετοχή της Deutsche Telekom σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 4,51%. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην είδηση ότι η Goldman Sachs αναβάθμισε την αρχική της πρόβλεψη σχετικά με την κερδοφορία του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην τρέχουσα οικονομική χρήση.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες (6,86%) κατέγραψε η μετοχή του γαλλικού Bouygues, o oποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2003 εμφάνισε ζημία ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Τα λειτουργικά του κέρδη διαμορφώθηκαν στα 133 εκατ. ευρώ έναντι 142 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002. Τα παραπάνω αποτελέσματα ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς.

Πτώση (2,41%) σημείωσε και η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal μετά την υποβάθμισή της από την UBS σε “reduce-2” από “neutral-2”.

Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της EADS παρά την είδηση ότι η θυγατρική της εταιρεία Airbus υπέγραψε σήμερα μνημόνιο με την Korean Air για την προμήθεια οκτώ Super Jumbo A-380 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/18/665736.htm .

Κέρδη 2,76% κατέγραψε η μετοχή της Manchester United, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης για την πώληση του Ντέιβιντ Μπέκαμ αντί 35 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,07% σημείωσε η μετοχή του ελβετικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών UBS AG, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στη μείωση κατά 3% του εργατικού του δυναμικού στις δραστηριότητές του στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/18/665723.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα