Αρνητικό παραμένει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2001 13:44
UPD:19:04

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν και σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσει, τελικά, να αποφύγει την ύφεση http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/20/163738.htm .

Παράλληλα, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τις διεθνείς εξελίξεις εν αναμονή της απάντησης των Αμερικανών στα τρομοκρατικά κτυπήματα. «Ολοι περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις και, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι σχεδόν απίθανη η ανάκαμψη των αγορών», δήλωσε στέλεχος γνωστού επενδυτικού οίκου στη Γερμανία.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο διοικητής της Fed, Aλαν Γκρίνσπαν, στη σημερινή του κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου - στην πρώτη του επίσημη ομιλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις - ενδέχεται να αποκαλύψει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σύντομα σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων (στην ένατη από την αρχή του χρόνου), προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Oμοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στο «Μπεζ Βιβλίο» της, ο ρυθμός ανάπτυξης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ παρέμεινε μηδενικός ακόμη και πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ν. Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στην ευρωζώνη και να επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Iσχυρές πιέσεις δέχεται και σήμερα ο κλάδος των αερομεταφορών. Η μετοχή της British Airways υποχωρεί κατά 9,20% μετά από δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η αεροπορική εταιρεία θα προβεί στην κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας στις υπερατλαντικές της πτήσεις. Μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 14%, καταγράφει η μετοχή της Swissair. Η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει μείωση του αριθμού των επιβατών της τους προσεχείς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Boeing - ο μεγαλύτερος όμιλος κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο - ανακοίνωσε απολύσεις περίπου 20.000 με 30.000 εργαζομένων στο τμήμα κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών μέxρι τα τέλη του 2002, καθώς αναμένει σημαντική μείωση των παραγγελιών για νέα αεροπλάνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/20/163752.htm .

Πτωτικά κινείται και σήμερα ο κλάδος των πετρελαιοειδών λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Η μετοχή της BP υποχωρεί κατά 3,56%.

Στις 13:26' ώρα Ελλάδος, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρισκόταν στις 4.626,9 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, με απώλειες 2,01%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.827,33 μονάδες με πτώση 1,58% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.981,28 μονάδες μειωμένος κατά 1,50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα