Διόρθωσης συνέχεια στη Σοφοκλέους

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2003 11:28
UPD:13:11

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. με τα «βαριά» χαρτιά να δέχονται και σήμερα τις εντονότερες πιέσεις.

Αυτή την ώρα (11:20) o γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,74% και βρίσκεται στις 1.935,97 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 12,7 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια, 120 σημειώνουν άνοδο, 108 υποχωρούν και 53 παραμένουν αμετάβλητες.

Η μετοχή της Coca Cola υποχωρεί κατά 2,62%, ενώ οι τίτλοι της ΕΤΒΑ, των ΕΛ.ΠΕ., της Εμπορικής και της Intracom σημειώνουν πτώση άνω του 1% η κάθε μία.

Μικρότερες απώλειες (0,88%) καταγράφει η μετοχή της Εθνικής.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», ο υπουργός Οικονομίας θα συναντηθεί σήμερα με τη διοίκηση της Εθνικής, με θέμα συζήτησης την τύχη των μετοχών που προέρχονται από το ομολογιακό δάνειο του Δημοσίου που λήγει στα μέσα Ιουλίου.

Ως πιο πρόσφορη λύση για τις δύο πλευρές φαίνεται η απόκτηση από το Δημόσιο των μετοχών που αντιστοιχούν στο 6,4% και η διάθεσή τους, με τοποθέτηση σε θεσμικούς, εν ευθέτω χρόνω και πάντως όχι πριν από το φθινόπωρο.

Με τη λήξη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ο κ. Χριστοδουλάκης θα κληθεί να καταβάλει περίπου 900 εκ. ευρώ στους ομολογιούχους προκειμένου να επαναγοράσει τις μετοχές, αποφεύγοντας πάντως την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.

Το ποσοστό που θα κατέχει το Δημόσιο αυξάνεται στο 21% και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση είναι να γίνει τοποθέτηση σε θεσμικούς πακέτων μετοχών της τάξης του 10% από το φθινόπωρο.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος Moody's βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής σε Α2 από Α3 και την οικονομική ισχύ σε C από C-, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα στο Prime -1 και η σταθερή πρόβλεψη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις σημαντικές μεταβολές στο δίκτυο της τράπεζας, εγχώριο και εξωτερικού και τη συνολική ενίσχυση στα οικονομικά δεδομένα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα