Διεκόπη το ανοδικό σερί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2003 19:01

ΠΤΩΣΗ για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη υπό το βάρος ισχυρών πιέσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι αρχικές απώλειες διευρύνθηκαν μετά το «γύρισμα» της Wall Street σε αρνητικό έδαφος.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα αξιόλογα κέρδη των προηγούμενων ημερών ελλείψει νέων επιχειρηματικών και οικονομικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να διατηρήσουν ζωηρό το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.131,5 μονάδες μειωμένος κατά 1,79% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.164,91 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,53%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,18%, στις 3.232 μονάδες.

Μεγάλη πτώση (8,6%) σημείωσε η μετοχή της ελβετικής Swiss Re, της υπ' αριθμόν δύο παγκοσμίως εταιρείας στον κλάδο των αντασφαλειών. Εκπρόσωπος της Swiss Re δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η εταιρεία θα δεχθεί πιθανότητα πλήγμα από διαγραφή αξιών επενδύσεών της καθώς και από τα χαμηλά επιτόκια και τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σημαντικές απώλειες (5,07%) κατέγραψε επίσης η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Abbey National μετά την υποβάθμισή της από την ολλανδική ABN Amro. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους τελευταίους τρεις μήνες η βρετανική μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 62%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της βρετανικής διαφημιστικής εταιρείας Cordiant η οποία περνάει πλέον στον έλεγχο της ομοειδούς εταιρείας WPP βάσει συμφωνίας που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η μετοχική της τιμή σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 39,3%, ενώ εκείνη της WPP έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 4,6%.

Απώλειες (2,59%) κατέγραψε και η μετοχή της EADS αδύναμη να διατηρήσει τα πρωινά της κέρδη. Η κατασκευάστρια της Airbus ανακοίνωσε σήμερα ότι εξασφάλισε νέα παραγγελία αεροσκαφών, αυτή τη φορά από την Qatar Airlines http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/19/667232.htm .

Επιλεκτικές τοποθετήσεις σημειώθηκαν στους κλάδους καπνοβιομηχανιών, τροφίμων και τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless ενισχύθηκε κατά 0,75%. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε χθες την πώληση μέρους των γερμανικών της δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιάρθρωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα