Γαλλία : Στα χαμηλότερα επίπεδα η οικονομική ανάπτυξη το 2003

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2003 09:49
UPD:10:01

Με τους χαμηλότερους ρυθμούς από το 1993, αναμένεται να αναπτυχθεί η οικονομία της Γαλλίας φέτος, καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ, περιορίζει την ανάκαμψη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Με τις επενδύσεις να συρρικνώνονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τις εξαγωγές να είναι στάσιμες, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2003, χαμηλότερα από τον ρυθμό του 1,2% του περασμένου έτους, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας, Insee.

«Η αξία του ευρώ δεν επιτρέπει στη Γαλλία να αξιοποιήσει το βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε ο Xavier Bonnet, ένας από τους τρεις οικονομικούς αναλυτές, που παρουσίασαν τις προβλέψεις τους σε συνέντευξη Τύπου χθες στη γαλλική πρωτεύουσα, συμπληρώνοντας, ότι, «οι Γάλλοι κατασκευαστές δεν βλέπουν τις παραγγελίες τους να βελτιώνονται».

Οι εταιρείες, από την αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen έως την εταιρεία παραγωγής καλλυντικών L'Oreal SA υποφέρουν, καθώς η άνοδος κατά 22% του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ πέρυσι, περιορίζοντας τη ζήτηση των ευρωπαϊκών προϊόντων από το εξωτερικό.

Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 14 μηνών από τον Μάϊο.

Η μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) νωρίτερα αυτόν τον μήνα δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη διαφορά της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Insee, Michel Devilliers.

Η στατιστική υπηρεσία στην πρόβλεψή της, αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο στο 0,1% από ρυθμό ανάπτυξης 0,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα