Ιαπωνία : Μείωση του εμπορικού πλεονάσματος τον Μάϊο

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 08:57

Απρόσμενη υποχώρηση σημείωσε τον Μάϊο το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καθώς η διακοπή της λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά την αύξηση της ζήτησης για βίντεο, φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα.

Αύξηση 2,5% σημείωσαν οι εισαγωγές, την μεγαλύτερη μέσα σε ένα εξάμηνο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1% σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, στο Τόκυο. Το εμπορικό πλεόνασμα, εποχιακώς προσαρμοσμένο, υποχώρησε στο 5,5%, φθάνοντας τα 758,2 δισ. γιεν (6,4 δισ. δολ.) από τον Απρίλιο.

Δεκατρείς οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας θα διαμορφωνόταν στα 853 δισ. γιεν.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν, καθώς η Tokyo Electric Power Co. αύξησε την παραγωγή της στις πετρελαιοπηγές, μετά την παύση λειτουργίας των πυρηνικών της αντιδραστήρων τον Απρίλιο.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο, ενδέχεται να μειωθούν τον Ιούνιο, καθώς το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), επηρέασε τη ζήτηση των καταναλωτών στην Ασία, η οποία απορροφά το 45% των εξαγωγών της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα