Τα απαιτούμενα μεταρρυθμιστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον τομέα της υγείας για τη καταβολή της δόσης του Μαρτίου παρουσιάζει η Eurobank σε μελέτη της με τίτλο «Προϋποθέσεις του συστήματος Υγείας για τη καταβολή της δόσης του Μαρτίου».
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς οι κρατικές δαπάνες στην υγεία αποτελούν σχεδόν το 11% της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τη δαπάνη για την Υγεία κατά 0,6% του ΑΕΠ στα χρόνια 2013-14. Η δε φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ.
Από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, η Eurobank ξεχωρίζει αυτά που σχετίζονται με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και της δαπάνης για παροχές υγείας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται.
Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε μία επικαιροποιημένη και αναθεωρημένη λίστα τιμών φαρμάκων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις τρεις χώρες της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές. Η αναθεώρησή της θα πρέπει εφεξής να γίνεται κάθε τρίμηνο, σημειώνει η Eurobank.
Επίσης, ξεκίνησε η αναθεώρηση των τιμών για παροχές υγείας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με στόχο τη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 80 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013.
Η τράπεζα σημειώνει, τέλος, πως ο τριμηνιαίος μηχανισμός επιστροφής χρημάτων επί του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου, θέτοντας ως όρια της φαρμακευτικής δαπάνης τα 2,88 δισ. ευρώ για το 2012, τα 2,44 δισ. ευρώ για το 2013 και τα 2 δισ. ευρώ για το 2014.