Κάτω από τις 1.900 μονάδες η Σοφοκλέους

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες-αντίβαρο ο ΟΤΕ
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 16:26

ΠΤΩΣΗ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 1.900 μονάδων για πρώτη φορά από τις 11 Ιουνίου.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι τράπεζες, ενώ ως «αντίβαρο» στη γενικευμένη πτώση λειτούργησαν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Cosmote, της Coca Cola, της Intracom και του κλάδου εκδόσεων-εκτυπώσεων.

Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 0,96% κλείνοντας στις 1.887,62 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας (1.885,2).

Η συνολική αξία των συναλλαγών – ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής – διαμορφώθηκε στα 123 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 106 σημείωσαν άνοδο, 209 υποχώρησαν και 40 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιμέρους δεικτών, τις σημαντικότερες απώλειες (4,35%) κατέγραψε ο κατασκευαστικός, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο (2,24%) ο δείκτης χονδρικού εμπορίου.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 3.153,87 μονάδες μειωμένος κατά 2,84%. Οι μετοχές της Εθνικής, της Εμπορικής, της EFG Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσαν πτώση άνω του 3% η κάθε μία. Ο τίτλος της Alpha Bank απώλεσε 2,30%.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, η οποία σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 16,67%, καθώς η αγορά προεξοφλεί συγχώνευσή της με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Την περασμένη Τετάρτη, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής ανέφερε ότι η τράπεζα προσεγγίζει θετικά

κάθε ευκαιρία συνεργασίας ή συγχώνευσης.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα η διοίκηση και οι βασικοί μέτοχοι παραλαμβάνουν την έκθεση της Bank of America με τις εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον της τράπεζας, στην οποία αναμένεται να προκρίνεται η επιλογή της συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το ζήτημα το οποίο τίθεται για να προχωρήσει η συγχώνευση είναι το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει το ΤΣΜΕΔΕ προκειμένου στο νέο σχήμα να έχει το 35%.

Το ταμείο των μηχανικών, το οποίο κατέχει στην Αττικής ποσοστό 41,16%, θα προχωρήσει σε αποτίμηση όπως και οι άλλοι μέτοχοι, σε μια διαδικασία πάντως που δεν ακολουθεί προς το παρόν γοργούς ρυθμούς.

Το θέμα σχετίζεται άμεσα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις πολιτικές επιλογές όσον αφορά στην ιδιωτικοποίησή του, την οποία φέρεται να επιθυμεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και την είσοδό του στο Χ.Α. αυτόνομα ή μέσω της Τράπεζας Αττικής.

Σημειώνεται ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέχει το 19,05% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 18,76% του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα