Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2003 12:38
UPD:18:53

ΜΙΚΡΗ πτώση σημειώνουν αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους τροφίμων-ποτών.

Στις 12:11 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.076,10 μονάδες μειωμένος κατά 0,29%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.103,77 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,50% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.177,82 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,27%.

Σημαντική πτώση (2,82%) σημειώνει η μετοχή της Unilever. Η παραπάνω εταιρεία αναθεώρησε τη Δευτέρα προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Μετά τη χθεσινή προειδοποίηση τόσο η J.P. Morgan Chase όσο και η Goldman Sachs προχώρησαν σήμερα σε υποβάθμιση των αξιολογήσεών τους για τη μετοχή της Unilever.

Απώλειες άνω του 2% καταγράφει επίσης η μετοχή της Heineken. Η ολλανδική ζυθοποιία προειδοποίησε χθες τους επενδυτές για στασιμότητα της κερδοφορίας της στο πρώτο εξάμηνο του έτους επικαλούμενη την ισχύ του ευρώ και τις υποτονικές πωλήσεις μπίρας. Σε σημαντικές αγορές της Heineken -όπως ΗΠΑ, Ολλανδία, Ελλάδα, Γαλλία και Απω Ανατολή- παρατηρήθηκε υποχώρηση των πωλήσεων, πιέζοντας προς τα κάτω τα κέρδη της ζυθοποιίας.

Aνάλογη πτώση σημειώνει και η μετοχή της γερμανικής Volkswagen. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία γνωστοποίησε πως οι απεργίες των εργατών της στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής της κατά 20.000 οχήματα μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Σημαντικότερες απώλειες (6,4%) καταγράφει η μετοχή της Suez. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Fiagaro”, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας αποφάσισε να μην προχωρήσει στη δημιουργία μεγάλης μονάδας επεξεργασίας υδάτων στο Χάλιφαξ, στον Καναδά.

Στον αντίποδα, ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η μετοχή της ABB, αν και τα αρχικά της κέρδη έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ώθηση στην εν λόγω μετοχή έδωσε η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να εγκρίνει τον προτεινόμενο από την εταιρεία διακανονισμό για δικαστικές υποθέσεις που αφορούν την έκθεση ατόμων σε αμίαντο. Το ποσό των διεκδικήσεων αποζημιώσεων ανερχόταν σε 1,3 δισ. δολάρια.

Τέλος, σε αρνητικό πεδίο έχει περάσει η μετοχή της Vivendi Universal. Ο γαλλο-αμερικανικός όμιλος ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι έλαβε πέντε προσφορές για τις αμερικανικές δραστηριότητές της στο χώρο της ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών στούντιο Universal, τηλεοπτικές δραστηριότητες και θεματικά πάρκα ψυχαγωγίας.

Η υποβολή προσφοράς για την εξαγορά των παραπάνω δραστηριοτήτων λήγει σήμερα και η Vivendi θα χρειασθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα προετοιμασίας, προτού τις παρουσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία σημείωσε απρόσμενη πτώση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/24/677278.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα